April levererar igen: 15 heta nya serier

Prestigeserierna radar upp sig i april. The First Lady, Roar, We Own This City, Gaslit och ytterligare ett gäng nya serier kastar sig rakt in i Emmy-racet.

April brukar alltid vara en het månad för amerikansk television. Siktar man på att vara med i Emmy-racet är det då serien ska debutera eftersom serien då både är i färskt minne och hinner visas inom kvalificeringsperioden som går ut den sista maj.

Det gör att koncentrationen av prestigeserier är särskilt hög på vårkanten. Med andra ord ingen slump att Pachinko, Atlanta, Bridgerton, The Girl from Plainville, Moon Knight och Julia alla har premiärdatum inom loppet av en vecka i slutet av mars. Och det märks med emfas även under späckade april då tio prisbelönade serier återvänder (läs om dem här ), men också ett helt gäng helt nya serier lanseras.

Här är de 15 hetaste nya serierna med premiär i april:

Gary Oldman, Rosalind Eleazar och Dustin Demri-Burns i Slow Horses. Foto: Apple TV+

Slow Horses. Apple, 1 april. Gary Oldman, Kristin Scott Thomas och Jonathan Pryce ger tyngd åt spionserien som är en bearbetning av Mick Herrons första roman i Slow Horse-serien. Titeln syftar på de ”långsamma hästarna” som efter att ha gjort misstag i tjänsten dumpats i den brittiska spionorganisationen MI5:s så kallade Slough House. Läs mer här.

Christopher Walken leder ensemblen i The Outlaws. Foto: BBC

The Outlaws. Amazon, 1 april. Thrillerkomedin följer sju personer med olika bakgrund som inte känner varandra, men som tvingas göra samhällstjänst tillsammans i Bristol. När en av dem dras in i farlig värld av organiserad kriminalitet så sluter de upp bakom varandra. Ensemblen leds av Christopher Walken och seriens skapare Stephen Merchant. Läs mer här.

Ken Watanabe och Ansel Elgort i Tokyo Vice. Foto: HBO Max

Tokyo Vice. HBO Max, 8 april. Löst baserad på Jake Adelsteins memoarer “Tokyo Vice: An American Reporter on the Police Beat in Japan”, och hans skildring av Japans undre värld och poliskorruption. Ansel Elgort spelar reportern som får hjälp av en veterandetektiv spelad av Ken Watanabe. Michael Mann är producent och regissör av pilotavsnittet. Läs mer här.

Courtney B Vance spelar en advokat som tänkt pensionera sig när han blir indragen i ett stort rättsfall. Foto: AMC

61st Street. AMC, 10 april. Courtney B Vance har lämnat monstren i Lovecraft Country för att utreda ett drogbeslag i 61st Street. Handlingen i thrillerserien är satt i Chicago där rättssystemet är infiltrerat av strukturell rasism och korruption när polis och åklagare utreder ett drogbeslag som riskerar att avslöja tystnadskulturen inom poliskåren. Läs mer här.

Josh Brolin spelar familjen Abbotts överhuvud i Outer Range. Foto: Amazon

Outer Range. Amazon, 15 april. Beskrivs som en spännande fabil med inslag av torr humor och ett övernaturligt mysterium som utforskar hur människorna hanterar det okända. Josh Brolin spelar ranchägaren Royal Abbott, som fajtas för sin mark och sin familj när han upptäcker ett outgrundligt mysterium i kanten av Wyomings vildmarker. Läs mer här.

Rupert Friend och Sienna Miller som paret mitt i den politiska stormen. Foto: Netflix

Anatomy of a Scandal. Netflix, 15 april. Sarah Vaughans spänningsroman handlar om en fiktiv politisk skandal som skakar Westminster och hur den påverkar den bedragna kvinnan som dragits med in i stormen. Sex, makt och privilegium är hörnstenar i David E Kelleys bearbetning. Sienna Miller, Rupert Friend och Michelle Dockery har de ledande rollerna. Läs mer här.

Nicole Kidman i avsnitt två av Roar. Foto: Apple TV+

Roar. Apple, 15 april. Antologiserien är baserad på Cecilia Aherns bok Roar som består av 30 korta feministiska historier . Utifrån detta har showrunner-duon Liz Flahive och Carly Mensch byggt åtta historier med allt från magisk realism till psykologisk skräck. Nicole Kidman, Cynthia Erivo, Betty Gilpin, Merritt Wever och Issa Rase medverkar. Läs mer här.

Gillian Anderson, Viola Davis och Michelle Pfeiffer som presidentfruar. Foto: Showtime

The First Lady. Showtime/Paramount+ 18 april. Showtimes antologiserie om presidentfruar beskrivs som ett försök till omformning av det amerikanska ledarskapet berättat från hjärtat av Vita huset. Susanne Bier regisserar storstjärnorna Viola Davis som Michelle Obama, Michelle Pfeiffer som Betty Ford och Gillian Anderson som Eleanor Roosevelt. Läs mer här.

Sean Penn och Julia Roberts som makarna John och Martha Mitchell. Foto: Starz

Gaslit. Starzplay/Viaplay, 24 april. Julia Roberts och en nästan oigenkännlig Sean Penn spelar makarna i centrum för Gaslit, Martha och John Mitchell. Trots sin partitillhörighet och att maken var presidentens lojala justitiekansler var Martha den första som slog larm offentligt om Nixons inblandning i Watergate-affären. Serien är baserad på podcasten Slow Burn. Läs mer här.

Chiwetel Ejiofor som Faraday och Naomie Harris som Justin Foto: Aimee Spinks/Showtime.

The Man Who Fell to Earth. Showtime/Paramount+, 25 april. David Bowie spelade utomjording i kultfilmen från 1976. För att inte fastna i Bowies skugga har skaparna Alex Kurtzman och Jenny Lumet valt att låta en annan karaktär av samma utomjordiska ras ramla ned på jorden. Chiwetel Ejiofor och Naomie Harris har de utomjordiska huvudrollerna. Läs mer här.

Jon Bernthal i We Own This City. Foto: HBO

We Own This City. HBO Max, 26 april. The Wire-skaparen David Simon är tillbaka på gatorna i Baltimore. We Own This City är en true crime-historia baserad på en färsk bok av Baltimore Sun-reportern Justin Fenton, med den längre och mer klargörande titeln We Own This City: A True Story of Crime, Cops, and Corruption. Jon Bernthal syns i den ledande rollen. Läs mer här.

Miles Teller och Juno Temple i The Offer. Foto: Paramount+

The Offer. Paramount+, 29 april. Lagom till 50-årsjubiléet av klassiska Gudfadern kommer en dramatisering av kaoset bakom kulisserna. Miniserien är baserad på erfarenheter som dubbla Oscarsvinnande producenten Albert S Ruddy samlade på sig. Han spelas av Miles Teller. Juno Temple och Matthew Goode har två andra stora roller. Läs mer här.

Andrew Garfield som detektiv Pyre. Foto: Michelle Faye/Hulu

Under the Banner of Heaven. Hulu, 28 april. Miniserie från Dustin Lance Black som hämtat inspiration från en true crime-roman av Jon Krakauer. Andrew Garfield spelar en troende detektiv i Utah, vars övertygelse testas när han utreder ett brutalt dubbelmord som tycks ha kopplingar till en fin mormonfamiljs spiral mot fundamentalism. Läs mer här.

Elisabeth Moss som Kirby Mazrachi i Shining Girls. Foto: Apple TV+

Shining Girls. Apple, 29 april. Elisabeth Moss spelar en arkivist på en tidning i Chicago, vars journalistdrömmar pausades efter en brutal attack som lämnade henne i en ständigt skiftande verklighet. När hon får veta att ett färskt mord kan kopplas till övergreppet så teamar hon upp med veteranreportern Dan Velazquez (Wagner Moura). Läs mer här

Vanessa Bayer som Joanna Gold. Foto: Tony Rivetti jr/Showtime

I Love That For You. Showtime, 29 april. Komediserien är inspirerad av SNL-stjärnan Vanessa Bayers eget liv. Hon spelar den lite naiva Joanna Gold som drömmer om att bli värd för en home shopping-kanal och att bli av med stämpeln som ”den där cancerflickan”. I stället hamnar hon på en stenhård arbetsplats där folk spelar falskt för att vinna. Läs mer här.