10 prisbelönade serier som är åter i april

De är redan kritikerfavoriter. I april återvänder bland annat Better Call Saul, The Flight Attendant, Russian Doll och Barry för att jaga nya tv-priser.

April är av tradition en het tv-månad, särskilt för bolag och streamingtjänster som vill tävla om statyetter. Så även i år. Massor av nya heta serier har premiär i april (läs om de 15 hetaste här), men även ett gäng redan erkända kritikerdarlings.

Här är tio serier som redan kammat hem priser och nu hoppas på fler:

Ett nytt mordmysterium väntar på Las Encinas. Foto: Netflix

Elite, säsong 5. Netflix, 8 april. Den spanska serien om eleverna på den fiktiva internatskolan Las Encinas är redan förnyad även för en sjätte säsong. Varje säsong utspelar sig i två tidslinjer, i konceptet ingår även ett mordmysterium som berättas via flash forward-scener. Med Mencía utom fara kan den nya säsongen fokusera på ett nytt mysterium. Läs mer här.

Lamorna Morris leder ensemblen i Woke som i Sverige är en Viaplay-serie. Foto: Hulu

Woke, säsong 2. Hulu, 8 April. Lamorne Morris från New Girl spelar Keef som är en okontroversiell serietecknare på gränsen till ett bredare genombrott när han förvandlas till politisk aktivist. Den semi-animerade komediserien är skapad av serietecknaren Keith Knight. Viaplay, som är svenskt hem, har ännu inte annonserat premiärdatum. Läs mer här.

Sophie Rundle som Ann Walker och Suranne Jones som Anne Lister. Foto: BBC

Gentleman Jack, säsong två. BBC 10 april/HBO Max, 26 april. Happy Valley-skaparen Sally Wainwrights perioddrama är baserat på Anne Listers dagböcker. Efter det första kända bröllopet mellan två kvinnor så försöker Anne Lister och Ann Walker i säsong två, till Yorkshires lokalbefolknings förskräckelse, att bygga ett hem tillsammans på Shibden Hall. Läs mer här.

Sidse Babett Knudsen som Birgitte Nyborg Christensen. Foto: DR

Borgen, säsong fyra. Netflix, 14 april. Den hyllade danska serien gör efter nästan ett decennium comeback med en fristående fjärde säsong. Birgitte Nyborg Christensen är inte längre statsminister, utan utrikesminister med karriären i fara. Hennes före detta pressekreterare Katrine Fønsmark är numera chef för nyhetsavdelningen på ett nationellt tv-bolag. Läs mer här.

Bob Odenkirk har Emmynominerats flera gånger för rollen i Better Call Saul. Foto: AMC

Better Call Saul, säsong sex. Netflix, 19 april. Jimmy McGills transformation till Breaking Bad-advokaten Saul Goodman är snart fullständig. Men att Saul Goodman börjar bli ett allt mer känt namn bland de kriminella kommer med ett högt pris, han kallas nu för “Salamanca Guy” efter sitt samröre med kartellen. Läs mer om del ett av finalsäsongen här.

Natasha Lyonne i säsong två av Russian Doll. Foto: Netflix

Russian Doll, säsong två. Netflix, 20 april. Det har gått mer än tre år sedan den första säsongen av den existentiella dramakomedin med sci fi-inslag som Natasha Lyonne skapat ihop med Lesley Headland och Amy Poehler. I säsong två upptäcker Nadia (Lyonne) och hennes tidsloopspartner Alan (Charlie Barnett) ett öde värre än att dö om och om igen. Läs mer här.

Kaley Cuoco är tillbaka som kaotiska Cassie Bowden. Foto: HBO Max

The Flight Attendant, säsong två. HBO Max, 22 april. Kaley Cuoco erhöll sin första Emmy-nominering för rollen som kaotisk flygvärdinna i HBO-serien som hon även är med och producerar. I den nya säsongen har den spänningstörstande Cassie Bowden startat ett nytt liv i Los Angeles där hon kombinerar sitt jobb i luften med ett extraknäck hos CIA. Läs mer här.

Bill Hader i säsong två av Barry. Foto: HBO

Barry, säsong två. HBO Max, 25 april. Efter en paus på nästan tre år är Bill Hader tillbaka som den ensamma och deprimerade yrkesmördaren Barry Berkman, som försöker göra en nystart i livet när han hamnar i en klass för aspirerande skådespelare. I säsong två försöker Barry och människorna i hans liv att göra bättre val och förstå sina egna psyken bättre. Läs mer här.

Jane Fonda som Grace och Lily Tomlin som Frankie. Foto: Saeed Adyani/Netflix

Grace and Frankie, säsong sju. Netflix, 29 april. Ingen annan Netflixserie har gjorts i så många avsnitt som komediserien med Jane Fonda och Lily Tomlin. Grace och Frankie fortsätter i de sista 12 av totalt 94 avsnitt att visa sig själva, sina famljer och sina fans vad som menas med att trots sin ålder leva livet till fullo, utan rädsla och utan att be om ursäkt. Läs mer här.

Julia Garners karaktär Ruth Langmore är ute efter en hämnd. Foto: Netflix

Ozark, säsong 4, del 2. Netflix, 29 april. Det dags att säga adjö till den kriminella familjen Byrde och deras vänner och fiender. Frågan är om någon i den allt mer kriminellt komprometterade familjen Byrde kommer ut på andra sidan levande när det sista kapitlet skrivs av kriminalserien Ozark med Jason Bateman, Laura Linney och Julia Garner. Läs mer här.