Trailer: Gentleman Jack är tillbaka

Suranne Jones är tillbaka som den färgstarka Anne Lister. BBC har nu släppt trailern för säsong två av Gentleman Jack som i Sverige dyker upp på HBO Max i april.

Happy Valley-skaparen Sally Wainwrights kostymdrama är baserat på den historiska personen Anne Listers dagböcker som hon skrev mellan 1806 och 1840. De var delvis kodade eftersom Lister inte bara var godsägare, industrialist, resande, bergsklättrare och forskare – utan också lesbisk. Först 1988 kunde de avkodade dagböckerna ges ut.

Efter det första kända bröllopet mellan två kvinnor i Yorkshire 1934, som avhandlades i säsong ett, så försöker Anne Lister och Ann Walker i den andra säsongen – till lokalbefolkningens förskräckelse – att kombinera sina förmögenheter och bygga ett hem tillsammans i släkten Listers herrgård Shibden Hall. 

Anne Listers entreprenöriella ådra skrämmer folket i grannskapet lika mycket som hennes okonventionella livsstil. I ett Halifax på gränsen till revolution så är hennes vägran att hålla låg profil både provokativ och farlig.

Suranne Jones och Sophie Rundle återvänder som Anne Lister och Ann Walker. Bland de gamla bekanta återfinns även Gemma Whelan (systern Marian Lister), Gemma Jones (faster Anne Lister), och Timothy West (Jeremy Lister). Liksom Lydia Leonard som Anne Listers ex Mariana Lawton som fortfarande finns med i bilden.

Mariana Lawton (Lydia Leonard), Anne Lister (Suranne Jones) och Ann Walker (Sophie Rundle). Foto: BBC

Ny i gänget är Joanna Scanlan som spelar Isabella ‘Tib’ Norcliffe, en före detta älskarinna till Anne Lister.

Gentleman Jack är en samproduktion mellan BBC och HBO. Säsong två har premiär den 10 april på BBC, utanför Storbritannien får vi vänta lite längre. I Sverige är det HBO Max som gäller den 26 april.

Här är även HBO Max-trailern som inte likadan som BBC:s:

https://www.youtube.com/watch?v=by2Yea4aERM&ab_channel=HBO

Artikeln uppdaterad med HBO Max trailer och premiärdatum.