Här är höstens 15 hetaste nya serier

Det kommer att bli en intensiv tv-höst med lanseringar av flera nya streamingplattformar som gör utbudet allt svårare att överblicka. Vi har valt ut de 15 hetaste nya serierna.

Sommaren är i princip över och det är dags att blicka framåt och spekulera i vilka nya tv-serier som kommer att göra avtryck i höst. Särskilt kokar det på streamingfronten. Flera nya plattformar ska lanseras under hösten, inklusive Disney+ och Apple TV+.

Disney annonserade under San Diego Comic Con i juli ett gäng Marvel-serier och har också presenterat konkreta planer på att utvidga Star Wars-universumet i form av Jon Favreau-skapade The Mandalorian. Det talas också om en tv-serie om Obi-Wan Kenobi med Ewan McGregor. Disney+ lanseras den 12 november i USA och ska sedan rullas ut över hela Europa under månaderna som följer.

Apple har länge skrutit om alla stjärnor som techbolaget knutit till sig, men ännu inte avslöjat något lanseringsdatum för streamingplattformen. Det enda vi vet är att den serie som står först i tur heter The Morning Show och utspelar sig bakom kulisserna på ett amerikanskt morgon-tv-program. Jennifer Aniston, Reese Witherspoon och Steve Carell bidrar till att höja statusen.

Men frågetecknen är fortfarande stora kring de nya streamingsatsningarna, därför koncentrerar vi oss här på nya serier som annonserats hos de kanaler och plattformar som redan finns. Här är de 15 nya utländska serier det snackas mest om i höst, med premiär från månadsskiftet augusti/ september och framåt.

Orlando Bloom och Cara Delevigne spelar kärleksparet från olika världar. Foto: Amazon

Carnival Row. Amazon, 30 augusti. En neo-viktoriansk berättelse där fantasy möter kriminaldrama och paralleller kan dras till nutiden. Så ungefär har Carnival Row beskrivits. Orlando Bloom och Cara Delevigne spelar ett udda kärlekspar i en intolerant värld. Amazon Prime tror så mycket på fantasyserien att den fått klartecken för två säsonger direkt.

Jim Hensons arv förs vidare i The Dark Crystal: Age of Resistance. Foto: Netflix

The Dark Crystal: Age of Resistance. Netflix, den 30 augusti. Alicia Vikander är en av många välkända skådespelarröster i fantasyserien som fungerar som en prequel till filmen från 1982, skapad av mupparnas pappa Jim Henson. Netflixserien produceras av Jim Henson Company, som nu leds av dottern Lisa. För att efterlikna filmen så har man helt avstått från CGI.

Kaitlyn Dever, senast i filmen Booksmart, spelar Marie Adler. Foto: Netflix

Unbelieveble. Netflix, den 13 september. Miniserien är baserad på en sann Pulitzer Price-belönad historia om en tonårstjej, Marie Adler (Kaitlyn Dever), som anklagas för att ha fabricerat en våldtäkt. Toni Collette och Merritt Wever spelar poliser som i en annan stat utreder en serie våldtäkter där samma detaljer dyker upp som känns igen från Marie Adlers historia.

Cobie Smulders som privatdetektiven Dex Parios. Foto: ABC

Stumptown. ABC, den 25 september. Hon är känd som Robin Scherbatsky och Maria Hill. När Cobie Smulders för första gången frontar en egen tv-serie så heter hennes karaktär Dex Parios och är en tuff privatdetektiv med ett förflutet inom militären och med PTSD, spelskulder och utsvävande sex- och alkoholvanor. Jake Johnson spelar barndomskamraten Grey McConnel.

Ben Platt och Gwyneth Paltrow i The Politician.

The Politician. Netflix, den 27 september. Vad krävs för att bli politiker? Superproducenten Ryan Murphys första Netflixserie heter The Politician och är en mörk komedi kryddad med en skopa satir. Payton Hobart (Ben Platt) tänker bli USA:s president men först måste han vinna presidentvalet i skolan. Gwyneth Paltrow, Jessica Lange och Zoey Deutch finns i rollistan,

Mike Colter som David Acosta och Katja Herbers som Kristen Bouchard. Foto: Elizabeth Fisher/CBS

Evil. CBS, den 26 september. Robert och Michelle King är makarna bakom The Good Wife och spinoffen The Good Fight. Evil är något helt annat. Här handlar det om ett psykologiskt drama med övernaturliga inslag. Katja Herbers, Mike Colter och Aasif Mandvi har de stora rollerna i serien som försöker utforska ondskans härkomst och ställer vetenskap mot religion.

Helen Mirren i Catharine the Great. Foto: HBO

Catherine the Great. Premiär på HBO Nordic den 3 oktober för Helen Mirrens senaste tolkning av en historisk maktspelare. Den här gången handlar det om Katarina den stora, rysk kejsarinna i hela 34 år mellan 1762 och 1796. I tv-serien Catherine the Great möter vi kejsarinnan när hon har en passionerad kärleksaffär med den tio år yngre Grigory Potemkin. 

Batwoman ingår i samma universum som Arrow, Flash, Supergirl och Legends of Tomorrow.

Batwoman. The CW, den 6 oktober. Ytterligare en DC-serie inom det som brukar kallas Arrow-verse. Efter Batmans mystiska försvinnande är Gotham City en desperat stad. Kate Kane har gått igenom många år av brutal träning när hon måste lämna militärskolan och återvända hem till Gotham. Kate Kane, aka Batwoman, spelas av australiska Ruby Rose. Uppdaterat: Premiär på HBO Nordic den 8 oktober.

Jessica Biel spelar huvudrollen och är med och producerar Limetown.

Limetown. Facebook Watch, den 16 oktober. Bygger på en populär podcast med samma namn. På ytan kan man tro att det handlar om true crime à la Serial, men det här är en fiktiv historia. Reportern Lia Haddock utreder hur och varför 300 människor försvunnit från en neurovetenskaplig forskningsanläggning i Limetown, Tennessee. Jessica Biel har huvudrollen.

Charlie Plummer och Kristine Froseth i Looking for Alaska. Foto: Hulu

Looking for Alaska. Hulu, den 18 oktober. Josh Schwartz och Stephanie Savage, radarparet bakom The OC, Gossip Girl och senast Runaways, ligger bakom dramatiseringen av bestsellerförfattaren John Greens debutroman. Miniserien utspelar sig tidigt 2000-tal. När Miles ”Pudge” Halter börjar i en ny skola blir han snabbt förälskad i en mystisk tjej vid namn Alaska Young. Uppdaterat: Premiär på HBO Nordic den 19 oktober.

Anne Hathaway medverkar i en av de åtta delarna.

Modern Love. Amazon Prime, den 18 oktober. Ett stort gäng stjärnor, med Oscarsbelönade Anne Hathaway i spetsen, medverkar i den nya antologiserien i åtta delar som försöker ge nytt liv åt den romantiska komedi-genre som länge fört en tynande tillvaro. Varje avsnitt berättar en historia lånad från tidningen New York Times Modern Love-sektion.

Oscarsbelönade Regina King har en av de ledande rollerna i Watchmen. Foto: HBO

Watchmen. HBO. Klockan tickar och konspirationen tätnar i Damon Lindelofs bearbetning av det tecknade seriealbumet om en värld där superhjältar behandlas som laglösa våldsmän. Lindelof har utlovat en miniserie trogen nostalgiska tonen, men där historien utspelar sig i ett alternativt men samtida USA. Uppdaterat: Premiär på HBO Nordic den 21 oktober. 

Dafne Keen som Lyra i His Dark Materials. Foto: Netflix

His Dark Materials. HBO. Philip Pullmans trilogi är tänkt att bli nästa episka fantasyserie. Lyra Belacqua lever i ett parallellt Oxford-universum där vetenskap, teologi och magi är sammanflätat. När hon letar efter sin försvunna vän avslöjas en ond plan. James McAvoy, Ruth Wilson, Lin-Manuel Miranda medverkar. Uppdaterat: Premiär på BBC One den 3 november, dagen därpå på HBO.

Jennifer Beals, Leisha Hailey och Katherine Moennig repriserar sina roller som Bette, Alice och Shane. De är även med och producerar uppföljningsserien. Foto: Showtime

The L World: Generation Q. Showtime, den 8 december. Originalserien var banbrytande. Aldrig förr hade en serie fokuserat helt på den lesbiska communityn. 15 år senare finns det betydligt fler HBTQ-karaktärer i tv-rutorna, men Showtime anser ändå tiden mogen för en revival med en ny generation lesbiska kvinnor. Uppdaterat: Premiär på HBO Nordic den 9 december.

The Man of Steel som häxkarl. Henry Cavill har huvudrollen i The Witcher. Foto: Netflix

The Witcher. Netflix bidrag i kampen om den lediga fantasytronen efter Game of Thrones bygger också på en serie romaner. Henry Cavill spelar häxkarlen Geralt av Rivia. På den namnlösa kontinenten är gott och ont inte så lätt att identifiera och ”människor, alver, häxkarlar, gnomer och monster kämpar för att överleva och blomstra”. Premiär i slutet av året är det sagt.