HBO: Helen Mirren som rysk kejsarinna

Hon har spelat minnesvärda kungligheter förut. Snart får vi se Helen Mirren som rysk kejsarinna i HBO-serien Catherine the Great.

Katarina II, känd som Katarina den stora, var rysk kejsarinna i hela 34 år mellan 1762 och 1796. Hon blev regent efter en palatskupp då maken Peter III avlägsnades från tronen och under hennes regim växte Ryssland kraftigt.

I tv-serien Catherine the Great möter vi kejsarinnan när hon har en passionerad kärleksaffär med den tio år yngre Grigory Potemkin, den enda av hennes älskare som kom att ha en nära relation med kejsarinnan även efter deras kärleksaffär tagit slut.

Helen Mirren vann 2007 en Oscar för rollen som Elizabeth II i The Queen. Hon har också vunnit en Emmy för titelrollen i Elizabeth I och spelat drottning Charlotte i The Madness of King George. I Catherine the Great gör Helen Mirren ännu ett mäktigt kungligt porträtt. ”Vet du vad jag håller i min hand? Absolut makt”, säger den skoningslösa kejsarinnan i den färska HBO-trailern.

Jason Clarke gör rollen som Grigory Potemkin. I rollistan återfinns även Georgina Beedle, Thomas Doherty, Andrew Rothney, Antonia Clarke och Phil Dunster.

Här är den trailer som HBO precis har släppt:

Catherine the Great är en miniserie i fyra avsnitt, producerad av HBO och Sky Television. Premiären sker någon gång i höst.