Trailer: Fantasyserien His Dark Materials

Philip Pullmans trilogi His Dark Materials är tänkt att bli nästa episka fantasyserie. HBO och BBC står gemensamt bakom storsatsningen och har precis släppt en fullängdstrailer. 

His Dark Materials blev ingen stor framgång som äventyrsfilm på biodukarna. Få minns Guldkompassen (The Golden Compass) i dag och uppföljarna blev det aldrig något av med. Nu görs ett nytt försök att bearbeta Philip Pullmans fantasytrilogi – denna gång handlar det om en påkostad tv-serie som brittiska public service-kanalen BBC producerar ihop med HBO.

Young Adult-sviten His Dark Materials (Den mörka materian) består av tre romaner – Northern Lights/The Golden Compass (1995), The Subtle Knife (1997) och The Amber Spyglass (2000). I centrum för berättelsen finns föräldralösa Lyra Belacqua som lever i ett parallellt Oxford-universum där vetenskap, teologi och magi är sammanflätat. När Lyra letar efter sin försvunna vän avslöjas en ond plan som involverar stulna barn. Lyra hamnar mitt i ett krig mellan de som vill utforska det mystiska fenomenet Dust och de som vill krossa det.

Dafne Keen (Logan) spelar Lyra. James McAvoy (X-Men) gör rollen som Lord Asriel, motståndare till kyrkan, medan Ruth Wilsons (The Affair) Mrs Coulter befinner sig på motsatt sida och visar sig vara inblandad i experiment på barn. Lyra möter och får hjälp av Lee Scoresby, en aeronaut och äventyrare spelad av Lin-Manuel Miranda (Hamilton), och en isbjörn iklädd rustning. På resan genom parallella världar, inklusive vår egen, möter hon också den modiga pojken Will Parry (Amir Wilson).

His Dark Materials är en av många tv-serier som uppmärksammas under San Diego Comic Con (SDCC) som pågår i veckan. Det är där HBO och BBC släppte den nya trailern. Under SDCC-panelen betonade den exekutiva producenten Jane Trenter att serien inte attackerar någon specifik religion (kristendomen). ”Det är en antisuperhjälte-berättelse. Det är en ung kvinna som vill vara god. Jag tror verkligen vi borde följa vår godhet, men vi blir distraherade av storhet och det för med sig lärdomar för oss alla”, tillade Jack Thorne (Skins, This is England), som står för manusbearbetningen.

Här är hela panelen:

Den Oscarsnominerade (för The King’s Speech) regissören Tom Hooper, aktuell även med en rykande färsk trailer för musikalfilmen Cats, svarar för regin av de två första avsnitten.

His Dark Materials har premiär senare i höst. Serien är redan, innan den ens fått ett premiärdatum, förnyad för en andra säsong av BBC.