Streama Riverdale och andra CW-serier

Kanalen The CW har i veckan dragit igång höstsäsongen. Här är en guide om var Riverdale, Supergirl, nya spinoffen Legacies och (nästan) alla andra The CW-serier kan streamas.

Greg Berlanti är den amerikanska ungdomskanalens okrönte kung. Han har ett finger med i spelet i samtliga The CW-serier kopplade till DC Comics-universumet – och de är många. Arrow, The Flash, Supergirl, DC’s Legends of Tomorrow, Black Lightning och Riverdale har alla Greg Berlanti som exekutiv producent. Han ligger även bakom Batwoman med Ruby Rose i huvudrollen som väntas få premiär hösten 2019. Utanför The CW är Chilling Adventures of Sabrina (Netflix) och Titans (Syfy & Netflix) också Berlanti-produktioner.

The CW är lojala mot sina showrunners och exekutiva producenter – eller om det är tvärtom. Tre nya serier debuterar i höst: All American, Charmed och Legacies. Alla med välbekanta namn inblandade. All American är ingen DC-serie, men produceras också av Greg Berlanti och hans ständiga kompanjon Sarah Schechter. Rebooten av Charmed kommer från gänget bakom Jane The Virgin med Jennie Snyder Urman i spetsen. Legacies är en spinoff av The Originals som i sin tur är en spinoff av The Vampire Diaries. Samtliga med Julie Plec som showrunner.

Här följer en guide om var det går att följa The CW-favoriterna i Sverige. Vi börjar med DC-serierna:

Riverdale. Tonårssåpan bygger på det tecknade seriealbumet om Archie (i Sverige känd som Acke) och brukar beskrivas som en mix av Twin Peaks och Gossip Girl. Roberto Aguirre-Sacasa, som skapat serien, är showrunner även för Chilling Adventures of Sabrina. Första avsnittet av säsong tre finns nu på Netflix som visar Riverdale vecka för vecka. En av Netflix mer populära serier och den The CW-serie som får mest medial uppmärksamhet.

Supergirl. Första säsongen gick på CBS med höga tittarsiffror. Sedan serien flyttade till lillebrorkanalen har den tappat både Calista Flockharts populära karaktär Cat Grant och i viss kvalitet. Melissa Benoist (Glee) och Chyler Leigh (Grey’s Anatomy) gör dock sitt bästa av rollerna som Kara och Alex Danvers, aka Supergirl och hennes adoptivsyster. Serien om Supermans kusin kan följas vecka för vecka på HBO Nordic med start den 15 oktober.

Black Lightning. Första avsnittet av säsong två kommer till Netflix den 16 oktober. Cress Williams spelar rättrådige rektorn Jefferson Pierce som efter många år plockar upp superhjältemanteln för att slåss mot den organiserade brottsligheten i området som kallas Freeland. Döttrarna Anissa (Nafessa Williams) och Jennifer (China Anne McClain) har ärvt den elektriska kraften. Serien drar sig inte för att kommentera det politiska klimatet.

Arrow. DC-serien som kom först. Den sjunde säsongen har premiär den 15 oktober. Därefter bör säsong sex dyka upp på Netflix. Bygger på seriealbumet Green Arrow. Tv-serien fokuserar på personen Oliver Queen (Stephen Amell). Efter fem år saknad på en fientlig ö återvänder miljonärssonen till Starling City där han nu lever ett dubbelliv med pil och båge. Relationen till Felicity Smoak (Emliy Bett Rickards) har också varit viktig under seriens gång.

The Flash. Spinoff av Arrow om en supersnabb superhjälte, i Sverige tidigare kallad Blixten. Nu inne på sin femte säsong, den fjärde borde dyka upp snart på Netflix. Barry Allen (Grant Gustin) spelar en briljant men socialt inte lika begåvad kriminaltekniker som även bekämpar brott i Central City under hemlig identitet ihop med några kamrater som också har superkrafter. Är numera den The CW-serie som har klart högst tittarsiffror.

DC’s Legends of Tomorrow. DC-serien som utvecklats mest sedan starten. Började som en ganska grabbig serie, sprungen ur Arrow och The Flash, men utan egen identitet. Med Sara Lance som kapten och fler kvinnor i besättningen har balansen blivit bättre och serien hittat sin nisch; Actionfylld underhållning med glimten i ögat om ett gäng misfits som reser i tiden för att rädda världen. Premiär för säsong fyra den 22 oktober. På Netflix några dagar senare.

Här är de The CW-serier som är nya för säsongen:

All American. Debuterade på HBO Nordic den 11 oktober och berättar en historia inspirerad av en verklig person, Spencer Paysinger, proffs i amerikansk fotboll. I serien heter han Spencer James (Daniel Ezra) och lever ett liv som är långt ifrån lyxigt, tills han blir värvad till en skola i Beverly Hills. Vinster, förluster och motgångar börjar då kollidera för två familjer som kommer från helt olika världar. Taye Diggs spelar coachen Billy Baker.

Legacies. Mikaelson-släkten lever vidare i spinoffen där historien snurrar kring 17-åriga Hope Mikaelson. Hon är ”tribrid”-dotter till Klaus Mikaelson och Hayley Marshall och arvtagare till de starkaste blodlinjerna för vampyrer och häxor. Hope går på Salvatore Boarding School for the Young and Gifted tillsammans med bland andra tvillingarna Lizzie och Josie Saltzman för att lära sig kontrollera sina övernaturliga krafter. Premiär på HBO Nordic den 26 oktober.

Charmed. Ni minns säkert 1990-talsserien, här hemma känd som Förhäxad, om de tre systrarna med magiska krafter? I rebooten är mellansystern Mel lesbisk och yngsta systern Maggie telepatisk, och de heter Vera och inte Halliwell i efternamn. Men tillsammans med den äldre halvsystern Macy förfogar de fortfarande över den magiska boken och ”the power of three”. CW-premiär den 14 oktober, men oklart med svensk streamingtjänst.

Jeanine Mason och Nathan Parsons i Roswell, New Mexico.

Roswell, New Mexico. Uppdraget att reboota kultserien Roswell gav The CW också till en av sina egna. Showrunnern Carina Adly MacKenzie har tidigare skrivit avsnitt för Vampire Diaries och The Originals. Karaktärerna är lite äldre än i serien från 1999, men det är i grunden samma historia om en liten håla där tre utomjordingar lever i hemlighet bland stadens invånare. Kan under våren följas på HBO Nordic med nya avsnitt på onsdagar.

Övriga The CW-draman:

Dynasty. Dynastin hette serien på svenska när den populära såpan gick på Sveriges Television på 1980-talet. I rebooten, som hade premiär förra året, spelas patriarken Blake Carrington av Melrose Place-skådisen Grant Show. Handlingen har flyttats från Denver till Atlanta, men maktkampen mellan familjerna Carrington och Colby består. Säsong två hade premiär den 12 oktober och första avsnittet har redan landat hos Netflix.

Supernatural. Den äldsta The CW-serien, nu inne på sin 14:e säsong. Har hängivna fans som älskar Jared Padalecki och Jensen Ackles i rollerna som bröderna Sam och Dean Winchester. I säsong fyra fick bröderna förstärkning av ängeln Castiel (Mischa Collins) i jakten på demoner, monster, spöken och andra övernaturliga krafter. Supernatural har periodvis funnits på Netflix och Viaplay, men går just nu inte att streama på någon svensk tjänst.

iZombie. Om man vill vara petig så finns det en DC-koppling även här. Dock utan Greg Berlantis inblandning. Rob Thomas, som också ligger bakom snart återuppståndna Veronica Mars, har skapat iZombie som är en lös bearbetning av seriealbumet med samma namn. Den femte och sista säsongen om läkarstudenten Olivia ”Liv” Moores (Rose McIver) liv som zombie startar någon gång efter årsskiftet. Än så länge finns tre säsonger på Netflix.

The 100. Brukar beskrivas som en blandning av Flugornas herre och Lost. Baserad på en bokserie av Kass Morgan berättas en sci fi-historia om ett gäng ungdomar och några vuxna som försöker överleva i en postapokalyptisk värld sedan en kärnvapenkatastrof förstört nästan allt liv på jorden. Efter en ganska lam första säsong hittade serien sin form. Den sjätte säsongen startar efter årsskiftet. Då lär också säsong fem dyka upp på Netflix.

Slutligen de två The CW-komedierna:

Crazy Ex-girlfriend. Sticker ut rejält från det övriga The CW-utbudet med sina musikaliska inslag. Rachel Bloom har skapat serien och spelar huvudrollen som superromantikern Rebecca Bunch. Högutbildade Rebecca gör dumdristiga val baserat på kärlek och kämpar med depression och ångest, men uppfattas av omgivningen som självisk och excentrisk. Den fjärde och sista säsongen startade den 12 oktober. Tre säsonger finns på Netflix.

Jane the Virgin. Jennie Snyder Urman har skapat serien som bygger på en telenovela från Venezuela. Gina Rodriguez belönades 2015 med The CW:s allra första Golden Globe för rollen som Jane Villanueva. När serien inleddes var Jane oskuld och blev gravid via en ofrivillig insemination. En charmig, färgstark och lite absurd familjekomedi som troligen startar den femte och sista säsongen i början av 2019. De fyra första finns på Netflix.

Uppdaterad 2019-03-10 med Roswell, New Mexico.