Het start på nya tv-året – det här bjuder januari på

Nytt år, nya tv-serier att streama. Vi har listat tio premiärer att se fram emot under den första månaden på det nya året 2024. Särskilt under den andra halvan av januari höjs temperaturen.

Den 26 januari är ett datum att lägga på minnet. Då är det premiär både för Masters of the Air och Expats. Förväntningarna är också stora på den Jodie Foster-ledda säsongen av True Detective som inleds den 15 januari. Det nya årets första månad bjuder också mycket annat.

Här är streamingpremiärerna det snackas om.

Justin Chien, Michelle Yeoh och Sam Song Li i The Brothers Sun. Foto: Netflix

The Brothers Sun. Netflix, 4 januari. Oscarsvinnaren Michelle Yeoh och Justin Chien gör allt för att skydda familjens yngre naiva bror som inte har någon aning om vad som pågår i gangsterfamiljen från Taiwan. Det blir humor, action och yrkeskriminalitet i åtta avsnitt med en helt asiatisk-amerikansk ensemble i serien som utspelar sig mestadels i San Gabriel Valley i Los Angeles. Läs mer här.

Nathan Fielder och Emma Stone i The Curse. Foto: Showtime

The Curse. Skyshowtime, 5 januari. Nathan Fielder och Emma Stone spelar Asher och Whitney som är nygifta och försöker få barn samtidigt som de leder sin nya realityserie om personer som byter hus. Men när en förbannelse uttalas så börjar problemen. Nathan Fielder har själv skapat den satiriska Showtime-serien ihop med Benny Safdie som även spelar den fiktiva seriens producent. Läs mer här.

Alaqua Cox i Echo. Foto: Disney+

Echo. Disney+, 10 januari. Alaqua Cox spelar den döva men dödliga gängledaren Maya Lopez i spinoffen från Marvels Hawkeye-serie från 2021. Echo, som följer en skurk och inte en hjälte, är den första serien från Marvel Studios som förses med TV-MA-märkning för att den är för våldsam för en yngre publik. Det är också den första serien på Disney+ där alla avsnitt släpps samtidigt. Läs mer här.

Cush Jumbo och Peter Capaldi i Criminal Record. Foto: Apple TV+

Criminal Record. Apple TV+, 10 januari. Karaktärsdriven kriminalthriller i åtta avsnitt som utspelar sig i hjärtat av det samtida London och som berör ämnen som ras, institutionellt misslyckande och strävan efter att hitta en gemensam grund i ett polariserat Storbritannien. Peter Capaldi och Cush Jumbo spelar två skickliga detektiver som hamnar i konflikt om ett historiskt mordfall. Läs mer här.

Kali Reis och Jodie Foster i True Detective: Night Country. Foto: HBO

True Detective: Night Country. HBO Max, 15 januari. Jodie Foster och Kali Reis spelar detektiverna Liz Danvers och Evangeline Navarro. De två gräver ned stridsyxan för att lösa ett fall där åtta män försvunnit spårlöst från en arktisk forskningsstation. Seriens skapare Nic Pizzolatto har ersatts av Barry Jenkins och Issa López i producentteamet när HBO-serien återkommer efter nästan fyra år. Läs mer här.

Violett Beane och Mandy Patinkin i Death and Other Details. Foto: Hulu

Death and Other Details. Hulu, 16 januari. Hur löser du ett mord i en värld där fakta inte längre styr? Särskilt när man befinner sig på ett kryssningsfartyg i Medelhavet och alla ombord döljer någonting. Mandy Patinkin spelar den Hercule Poirot-inspirerade detektiven Rufus Cotesworth i ett mordmysterium i Agatha Christie-anda. Oklart när Hulu-serien kommer till Disney+. Läs mer här.

Sofia Vergara i Griselda. Foto: Netflix

Griselda. Netflix, 25 januari. Griselda Blanco, med smeknamn som gudmodern, svarta änkan och kokainets drottning, var en viktig medlem i Pablo Escobars drogsyndikat Medellinkartellen på 1970- och 1980-talen. Modern Family-stjärnan Sofia Vergara, själv från Colombia, transformeras till kokaindrottningen i miniserien som kommer från Narcos-skaparen Eric Newman. Läs mer här.

Brian Tee och Nicole Kidman i Expats. Foto: Amazon

Expats. Amazon Prime Video, 26 januari. Expats är en miniserie av filmregissören Lulu Wang om ”utlänningar” som lever i Hongkong, och vars liv binds samman av en oväntad familjetragedi. I centrum finns tre kvinnor som alla känner sig vilsna och desperata i ett land som inte är deras eget. Nicole Kidman spelar en av kvinnorna och är också en av seriens producenter. Läs mer här.

Austin Butler i Masters of the Air. Foto: Apple TV+.

Masters of the Air. Apple TV+, 26 januari. Steven Spielberg och Tom Hanks följer upp Band of Brothers och The Pacific med en tredje krigsserie som den här gången utspelar sig i luftrummet. Austin Butler och Barry Keoghan spelar två av de modiga männen i den hundrade bombgruppen (“Bloody Hundredth”) som genomför riskfyllda bombräder över Nazi-Tyskland och får betala priset för det. Läs mer här.

Naomi Watts, Diane Lane, Chloë Sevigny, Calista Flockhart, Demi Moore och Molly Rongwald som svanarna i Feud. Foto: FX

Feud: Capote vs the Swans. FX, 31 januari. Det har gått sex år sedan premiären av Ryan Murphys antologiserie Feud. Det andra kapitlet är baserat på Laurence Leamers bok “Capote’s Women: A True Story of Love, Betrayal, and a Swan Song for an Era” och handlar om författaren Truman Capote och de rika och glamorösa damerna han gillade att omge sig med – och sedan svek. Läs mer här.

.. och så en bonuspremiär som kan ligga både först och sist på listan eftersom premiären är den 1 januari hemma i Storbritannien, men den 1 februari utanför.

Jamie Dornan i The Tourist. Foto: BBC

The Tourist. BBC/Netflix, 1 januari/1 februari. Jamie Dornan spelar den brittiska turist som efter en säsong i den australiska vildmarken beger sig till Irland för att ta reda på mer om sin egen identitet. Bröderna Harry och Jack Williams manus uppges vara lika chockerande, överraskande, och med roliga och brutala vändningar som i säsong ett. Läs mer här.