Doctor Who-teaser för nya säsongen med Ncuti Gatwa

Efter de tre specialavsnitten så riktas nu allt strålkastarljus mot Ncuti Gatwa som den nya tidsresande doktorn. BBC har släppt premiärmånad och teaser för säsong 15 av Doctor Who.

Evighetsserien Doctor Who firar i år 60-årsjubileum. Det sker med Russell T Davies, som för 18 år sedan återupplivade den klassiska brittiska sci fi-serien, tillbaka i fållan. Han är åter som showrunner med besked. Först med de tre framgångsrika jubileumsavsnitten i november och december och snart också med en helt ny säsong.

På juldagen på BBC One, i julspecialen The Church on Ruby Road, introducerades Ncuti Gatwa som den 15:e tidsresande doktorn och Millie Gibson som doktorns kompanjon Ruby Sunday. Som en extra julklapp släpptes i anslutning också en teaser med fragment från den 15:e säsongen som startar i maj.

När den femtonde doktorn tog kontroll över tardisen skrevs tv-historia. Ncuti Gatwa, mest känd som Eric Effiong i Netflixserien Sex Education, är den första mörkhyade doktorn. Han är också med sina 31 år en av de yngsta, bara Matt Smith var yngre.

I julavsnittet medverkade också Michelle Greenidge som Rubys mamma Carla, Angela Wynter som Rubys mormor Cherry och Anita Dobson som fru Flood.

I säsong 15 återvänder Yasmin Finney och Bonnie Langford för att reprisera sina roller som Rose Noble och Mel Bush. Jinkx Monsoon introduceras som kraftfull fiende och Jonathan Groff dyker upp som i en mystisk roll.

De nya avsnitten har först premiär på BBC. Därefter kommer de till Disney+ som är nytt exklusivt hem för Doctor Who utanför Storbritannien och Irland.