Sam Claflin och Jeremy Irons i Bille Augusts Monte Cristo-serie

Bille August har ägnat det senaste halvåret åt att göra en modern serie av den litterära klassikern Greven av Monte Cristo. Sam Claflin och Jeremy Irons har de ledande rollerna.

Den danska regissören Bille August har hunnit bli 75 år men har inte saktat ner på tempot. Under hösten har kostymdramat Ehrengard – Förförelsens konst, släppts på Netflix. Samtidigt har han jobbat på den internationella prestigeserien The Count of Monte Cristo, som naturligtvis bygger på Alexandre Dumas den äldres klassiska äventyrsroman som utspelas efter den franska revolutionen, 1814-1838.

Bille August har tidigare förklarat att han vill modernisera berättelsen men samtidigt vara trogen arvet från Dumas, känd även som författare av De tre musketörerna.

Greven av Monte Cristo handlar om en 19-årig fransk styrman på ett fartyg, som är falskt anklagad för förräderi och fängslad utan rättegång i Château d’If, en grym fästning på en ö utanför Marseille. En medfånge, Abbé Faria, drar korrekt slutsatsen att den romantiska rivalen Fernand Mondego, den avundsjuka besättningsmannen Danglars och domaren De Villefort är ansvariga. Under den långa fängelsetiden utbildas Edmond Dantès av Abbé Faria som också berättar om en skatt som han hittat. Efter 14 år i fängelse flyr Dantès och gör allt för att hämnas de ansvariga och hitta skatten.

Sam Claflin (Daisy Jones & The Six) och Jeremy Irons (Watchmen) syns i de två ledande rollerna som Edmond Dantès och Abbé Farian. I rollistan finns även Ana Girardot, Mikkel Boe Følsgaard, Blake Ritson, Karla-Simone Spence, Michele Riondino, Lino Guanciale, Gabriella Pession och Nicolas Maupas.

Sam Claflin är inte den förste som porträtterar Edmond Dantès och förmodligen inte den sista heller. Tidigare har bland andra Jim Caviezel, Richard Chamberlain och Gérard Depardieu gjort det i olika versioner.

Om och vilken svensk plattform som kan bli aktuell för Bille August äventyrsserie är i nuläget oklart, men finansieringen är fransk och italiensk.