Het tv-höst: 13 nya serier det snackas om

Mad Men-skaparens antologiserie The Romanoffs, en skräckklassiker i tv-format, Julia Roberts tv-debut och Alexander Skarsgård i Le Carré-thriller. Det är några av höstens mest spännande tv-projekt.

September var premiärtät (läs om de tio hetaste här), men de riktigt spännande nyheterna anländer i oktober och november. Och då bortser vi alltså från alla återvändare och snackar enbart om nya tv-projekt – eller om vi ska vara mer nogräknade nya och nygamla tv-satsningar.

Här är 13 största utländska tv-snackisarna att hålla koll på i höst, listade efter premiärdatum:

Doktorn och hennes sällskap i Doctor Who säsong 11.

Doctor Who, 7 oktober, BBC. Tekniskt inte en ny serie – tvärtom en av de äldsta i världen – men det är ett nytt team både bakom och framför kameran. Jodie Whittaker spelar dessutom den första kvinnliga doktorn, så det är inte fel att beskriva säsong 11 som en ny era. Det lär dröja innan den nya säsongen kommer till Netflix, men säsong 5–10 finns där för den som vill återse eller bekanta sig med det klassiska Doctor Who-universumet. Trailer här.

The Romanoffs. Foto: Amazon

The Romanoffs. 12 oktober, Amazon Prime. Mad Men-skaparen Matthew Wiener har inte sparat på krutet när han återvänder till tv-mediet. The Romanoffs är en antologiserie inspelad i åtta länder med massor av namnkunniga skådespelare (Christina Hendricks, Isabelle Huppert, Diane Lane, Aaron Eckhart med flera), där varje avsnitt är en fristående historia om människor som tror att de är ättlingar till den ryska tsarfamiljen Romanov. Trailer här.

The Haunting of Hill House

The Haunting of Hill House, 12 oktober, Netflix. Skräckens mästare Mike Flanagan har gjort sin egen moderna tolkning av Shirley Jacksons romanklassiker från 1959 om fem syskon som växer upp i ett spökhus och många år senare tvingas återvända för att konfrontera sitt förflutna. Michiel Huisman, Carla Gugino, Timothy Hutton och Elizabeth Reaser har sällskap av ett gäng barnskådespelare som spelar de yngre upplagorna. Trailer här.

Melonie Diaz (Mel Vera) Sarah Jeffery (Maggie Vera) och Madeleine Mantock (Macy Vaughn). Foto: Katie Yu/The CW

Charmed, 14 oktober, The CW. Ni minns väl serien, här hemma känd som Förhäxad, om de tre systrarna med magiska krafter? I rebooten från teamet bakom Jane the Virgin är mellansystern Mel lesbisk och yngsta systern Maggie telepatisk, och de heter Vera och inte Halliwell i efternamn. Men tillsammans med äldre halvsystern Macy äger de fortfarande ”the power of three”. Oklart med svensk streamingtjänst för serien. Trailer här.

Jennifer Garner i Camping. Foto: HBO

Camping, 15 oktober HBO Nordic. Girls gjorde Lena Dunham till stjärna. I sin och Jennie Konners nya komediserie medverkar hon inte själv utan överlåter huvudrollerna till Jennifer Garner, David Tennant och Juliette Lewis. Camping, som bygger på en brittisk förlaga, är en miniserie i åtta avsnitt om en campingtripp som går överstyr. Jennifer Garner gör sin första tv-roll sedan genombrottet i Alias som slutade sändas 2006. Trailer här.

Kiernan Shipka som Sabrina Spellman.

Chilling Adventures of Sabrina, 26 oktober, Netflix. Ännu en ungdomsserie från 1990-talet i ny tappning. Den här versionen har dock mer gemensamt med det färskare skräckseriealbumet med samma namn än med den lättsamma komediserien Sabrina tonårshäxan. Släktskap finns även med The CW-serien Riverdale som har samma skapare. Den 16-åriga Sabrina Spellman spelas denna gång av 18-åriga Kiernan Shipka (Mad Men). Trailer här.

Julia Roberts och Stephen James i Homecoming.

Homecoming, 2 november, Amazon Prime. Ingen av skådespelarna från den kända podcasten är med i tv-versionen. I stället spelas huvudrollen av Julia Roberts, hennes första tv-roll. Mr Robot-skaparen Sam Esmail har regisserat samtliga avsnitt och har gett även denna thrillerserie ett mycket distinkt formspråk. På samma sätt som i Alfred Hitchcocks berömda filmer döljer det sig något hotfullt under ytan i Homecoming. Trailer här.

Michael Peña och Diego Luna i Narcos: Mexico.

Narcos: Mexico, 16 november, Netflix. Inte heller tekniskt en ny serie, men med ett nytt land, en ny kartell och nya karaktärer så är det en nystart för Narcos-universumet. Handlingen förflyttas från Colombia till 1980-talets Mexiko för att där utforska bakgrunden till dagens drogkrig och födseln av Guadalajarakartellen. Diego Luna och Michael Peña spelar två män på var sin sida om rättvisan vars liv blir allt mer sammanflätade. Teaser här.

Noelle Stevenson har skapat rebooten She-Ra and the Princesses of Power.

She-Ra and the Princess of Power, 16 november, Netflix. Dreamworks animerade fantasyserie är en uppdatering av den banbrytande girl power-serien från 1980-talet. Enligt mytologin upptäcker föräldralösa Adora ett magiskt svärd som kan transformera henne till krigsprinsessan She-Ra – och finner en ny familj i en grupp superhjälteprinsessor som tillsammans slåss mot ondskan. Teaser för ungdomsserien här.

Benicio Del Toro och Paul Dano i Escape at Dannemora. Foto: Showtime

Escape at Dannemora, 19 november, HBO Nordic. Benicio Del Toro, Patricia Arquette och Paul Dano är stjärntrion i den Ben Stiller-regisserade miniserien som är producerad för Showtime. Del Toro och Dano spelar två fängelsekunder dömda för mord. De lyckas rymma med hjälp av en kvinnlig anställd (Arquette) som inleder sexuella relationer med båda männen. Serien är baserad på en verklig rymning som inträffade 2015 i New York. Trailer här.

Elisa Del Genio spelar Elena i My Brilliant Friend.

My Brilliant Friend, 19 november, HBO Nordic. Elena Ferrantes älskade boksvit är känd som den napoletanska kvartetten. Den första säsongens åtta avsnitt bygger på den första boken (i svensk översättning Min fantastiska väninna), med den anonyma författaren som en av manusförfattarna. Historien om vänskapen mellan Elena Greco och Raffaella ”Lila” Cerullo spänner över 60 år och utspelar sig i ett farligt och fascinerande Neapel. Trailer här.

Florence Pugh och Alexander Skarsgård i The Little Drummer Girl.

The Little Drummer Girl, 19 november, AMC. The Night Manager var ett framgångsrikt samarbete mellan brittiska BBC och amerikanska AMC. Nu följer de upp med en ny John Le Carré- bearbetning. The Little Drummer Girl beskrivs som en spännande och explosiv spionhistoria full av intriger med höga insatser satt i slutet av 1970-talet. Florence Pugh gör rollen som Charlie Ross, som möter den mystiske Becker, spelad av vår egen Alexander Skarsgård. Svensk premiär på C More den 13 december.

Cathrine Zeta-Jones valde att göra sin tv-comeback i Queen America.

Queen America, 21 november, Facebook Watch. Efter Sorry For Your Loss hoppas Facebook etablera sig i tv-branschen med hjälp av en mörk komedi. Catherine Zeta-Jones spelar Vicki Ellis, en hänsynslös men skicklig coach i skönhetstävlingar som anses kunna göra vem som helst till en vinnare. Men när hon tar sig an den opolerade Samantha Stone (Belle Shouse), som drömmer om Miss America-titeln, sätts både rykte och karriär på spel. Trailer här.