10 tv-premiärer att ha koll på i september

Jim Carrey, Sean Penn och Emma Stone tar alla i höst klivet till tv. Premiär i september för Kidding, The First, Maniac – och ytterligare sju tv-serier det snackas om.

Sommaren är lågsäsong för tv-branschen. Förutom HBO-succéerna Succession och Sharp Objects har det inte hänt så mycket spännande på tv-fronten. Men snart är sommaren över och tv-säsongen drar igång på allvar. September bjuder på massor av premiärer och domineras av Netflix, vars strategi tycks vara att trycka in så många premiärer som möjligt (några nya serier och ett gäng återvändare) innan de stora traditionella tv-kanalerna inleder sina hösttablåer i slutet av september och början av oktober.

Här är de tio hetaste nya serierna med premiär i september:

Tom Clancy’s Jack Ryan (Amazon). Det har snackats länge om den här serien och nu är det äntligen dags för John Krasinski att visa vad han går för när han axlar rollen som den populära actionhjälten Jack Ryan. Wendell Pierce och Abbie Cornish finns också i rollistan. Första avsnittet är regisserat av norrmannen Morten Tyldum. Formellt premiär på Amazon Prime den 31 augusti, men i praktiken den 1 september för svenska tittare.

The Purge (USA Network). Seriens tio avsnitt bygger förstås på filmfranschisen med samma namn. Handlingen utspelar sig under tolv timmar i ett alternativt USA med en totalitär regim. Under dessa skräcktimmar är all brottslighet, inklusive mord, tillåten enligt lag. Amerikansk premiär den 4 september. Köper SVT, som har rättigheterna till två andra hitserier från USA Network (Mr Robot och The Sinner) in skräckserien?

https://www.youtube.com/watch?v=KWwmotkorSE

Mayans MC (FX Networks/HBO Nordic). Kurt Sutters Sons of Anarchy-spinoff handlar om ett latinskt motorcykelgäng som styr och ställer vid gränsen mellan Kalifornien och Mexiko. I centrum för historien finns mc-gängets nykomling Ezekiel “EZ” Reyes (JD Pardo) som just kommit ut ur fängelset och är full av hämndbegär efter att ha lurats på den amerikanska drömmen. Premiär för Mayans MC på HBO Nordic den 5 september.

https://www.youtube.com/watch?v=ieql61HddWg

Kidding (Showtime/HBO Nordic). Komikergeniet Jim Carrey återvänder till strålkastarljuset i sin första ledande tv-roll på över två decennier. I halvtimmeskomedin Kidding återförenas han med Oscarsbelönade regissören Michael Gondry. Carrey spelar Jeff, känd som barnens vänliga och visa tv-favorit Mr Pickles. Men när Jeffs egen familj är på väg att falla ihop har han själv ingen att vända sig till. Premiär på HBO Nordic den 10 september.

https://www.youtube.com/watch?v=ngl2W_VLp1o

The First (Hulu). Beau Willimon, som skapade House of Cards, ligger bakom dramaserien där Oscarsbelönade Sean Penn gör sin första stora tv-roll. En kvinnlig Elon Musk-typ (Natascha McElhone) styr ett företag vars mål är att skicka i väg ett team som ska kolonisera planeten Mars. Sean Penn spelar astronauten Tom Haggerty. Vi hoppas att HBO Nordic tar hit Hulu-serien, men ännu finns bara amerikanskt premiärdatum (14 september).

Ingen utan skuld (Viaplay). Viaplays egenproducerade bidrag på listan är en thrillerserie om dubbelmoral och skuld med Sveriges roll inom den globala vapenexporten som bakgrundskuliss. Vera Vitali och Jens Hultén har de två största rollerna. Seriens skapare Peter Arrhenius har sagt att han hoppas att serien kan väcka debatt och lyfta diskussionen ur de mörka, dunkla platser där den förs i dag och ut i ljuset. Premiär den 14 september.

A Discovery of Witches (Sky One/HBO Nordic). Det brittiska dramat bygger på boktrilogin All Souls av Deborah Harkness och blandar romantik, spänning, magi och historia. Historikern Dana Bishop (Teresa Palmer) är häxa, men förnekar sitt ursprung. Av en händelse hittar hon ett antikt förhäxat manuskript och slungas rakt in i ett farligt mysterium och ett möte med vampyren Matthew Clairmont (Matthew Goode). HBO Nordic den 15 september.

Maniac (Netflix). Ytterligare en storstjärna tar klivet till tv. Oscarsbelönade Emma Stone återförenas i Maniac med Jonah Hill. De spelar två främlingar som deltar i ett medicinskt försök som leds av en egensinnig forskare (Justin Theroux). Hyllade Cary Fukunaga har regisserat alla tio avsnitten av den mörka komedin som bygger på en norsk förlaga. Premiär den 21 september.

The Good Cop (Netflix). Svårt att få grepp om den här polisserien. Kanske är den bästa ledtråden att humorn kommer från Monk-skaparen Andy Breckman. Omaka paret Tony Danza från Who’s the Boss och Josh Groban, mer känd för sin musik, spelar far och son. Sonen är en kriminaldetektiv som alltid följer reglerna, medan fadern, kallad Big Tony (!), suttit sju år i fängelse för att han låtit sig mutas. Premiär den 21 september.

Magnum P.I (CBS). Mäktiga CBS satsar som vanligt på säkra kort och återupplivar i höst både Murphy Brown och Magnum P.I. Jay Hernandez kliver i Tom Sellecks hawaiianska skor – men hans Thomas Magnum har latinska rötter och skäggstubb i stället för mustasch. Producenterna har också moderniserat storyn genom att göra om Higgins till kvinna. CBS-premiär den 24 september och dagen därpå svensk streamingpremiär på Viaplay.