Doctor Who: Hon är trettonde doktorn

Det har spekulerats i att det skulle bli så. Och nu har BBC bekräftat att den trettonde doktorn är en kvinna. Jodie Whittaker heter Doctor Whos nya huvudrollsinnehavare.

Den brittiska evighetsserien Doctor Who började produceras redan 1963. Efter ett uppehåll inleddes en nya era 2005. I år sändes den tionde säsongen av sci fi-serien. Peter Capaldi tog över den ikoniska rollen 2013, men tackade för sig i och med säsongsfinalen som sändes den 1 juli.

Nu är det klart vem som blir den nya tidsresande doktorn. Och för första gången blir det alltså en kvinna. Jodie Whittaker heter skådespelerskan som är mest känd från Broadchurch, kriminalserien som skapats av Chris Chibnall. Samme Chibnall som i och med den elfte säsongen tar över som showrunner för Doctor Who efter Steven Moffat. Vem som ska spela doktorns kompanjon är dock inte klart ännu.

Här är BBC-teasern där den nya doktorn avslöjas:

“Jag har alltid vetat att jag ville att den trettonde doktorn skulle vara en kvinna och vi är enormt glada över att ha säkrat vårt förstaval. Hennes audition var helt fantastisk. Jodie är en eftertraktad, rolig, inspirerande, supersmart naturkraft och kommer att ge humor, styrka och värme till rollen”, säger Chris Chibnall till The Guardian.

Jodie Whittaker ger också själv en kommentar i samma artikel: “Jag ser oerhört mycket fram emot att starta den här episka resan – med Chris och med varenda Whovian på denna planet. Det är mer än en ära att spela Doktorn”.

Fem av de tio säsongerna av Doctor Who finns på svenska Netflix.