Elena Ferrantes bestseller blir HBO-serie

Elena Ferrantes bästsäljare Min fantastiska väninna blir HBO-serie. My Brilliant Friend är den officiella titeln på tv-serien som just nu spelas in i Italien.

Min fantastiska väninna (Norstedts).

Elena Ferrantes populära boksvit i fyra delar är känd som den napoletanska kvartetten. Boksviten har dominerat svenska topplistor och är älskad av miljontals läsare världen över, men också uppmärksammad för att författaren valt att skriva under pseudonym. Det är den första boken, Min fantastiska väninna, som nu blir tv-serie i åtta avsnitt. Den anonyma författaren har själv varit med och skrivit tv-manuset.

Enligt HBO har rollbesättningen för att hitta de två barn och två tonåringar som ska spela huvudkaraktärerna Elena Greco och Raffaella “Lila” Cerullo pågått i åtta månader. Bland över 9 000 barn och 500 vuxna sökande valdes slutligen Elisa Del Genio och Ludovica Nasti ut för att spela barnrollerna. Margherita Mazzucco och Gaia Girace gör Elena och Lila som tonåringar.

Inspelningen pågår just nu i italienska Caserta med Saverio Costanzo som regissör för samtliga åtta avsnitt. Det är en stor produktion som involverar över 150 skådespelare och 5 000 statister. På en yta om totalt 215 000 kvadratmeter har bland annat 14 fastighetsfasader, fem lägenheter, en kyrka och en tunnel byggts upp för att skapa illusionen av ett Neapel under efterkrigstiden.

Elisa Del Genio och Ludovica Nasti,

HBO beskriver handlingen i My Brilliant Friend så här:
När hennes livs viktigaste vän verkar ha försvunnit utan ett spår, börjar Elena Greco – nu en gammal kvinna som isolerat sig i sitt hus fyllt av böcker – skriva ner sin berättelse om deras vänskap. Hon mötte Raffaella Cerullo, som hon alltid kallat Lila, under deras första år i småskolan 1950. Deras historia utspinner sig i ett farligt och fascinerande Neapel, under 60 år av deras liv och hon vill försöka beskriva mysteriet som var Lila, hennes fantastiska väninna – hennes bästa vän och hennes värsta fiende.

Serien är ett samarbete mellan HBO ihop med ett antal italienska bolag. Jennifer Schuur (Big Love) är exekutiv producent och FreemantleMedia är internationell distributör. My Brilliant Friend får premiär på HBO Nordic senare i år.