Skarsgård i miniserie av Le Carré

Alexander Skarsgård vann en Emmy för sin roll i miniserien Big Little Lies. Nu är han aktuell i en ny miniserie baserad på en annan bestseller – av John Le Carré.

HBO-serien Big Little Lies byggde på en bestseller av Liane Moriarty. Miniserien The Little Drummer Girl bygger på en roman som är skriven av en ännu mer berömd författare, nämligen spionberättelsernas mästare John Le Carré. Boken har den svenska titeln Den lilla trumslagarflickan och kom ut 1983.

Den populära spionromanen filmatiserades redan 1984, men anpassas nu för första gången till tv-skärmarna i ett samarbete mellan brittiska BBC och amerikanska kabelkanalen AMC. Samma konstellation stod för tv år sedan bakom The Night Manager, en annan miniserie byggd på en Le Carré-bok. Då var det Susanne Bier som regisserade, nu är det Park Chan-wook (Oldboy, The Handmaiden, Stoker) som för första gången regisserar för tv-formatet.

Alexander Skarsgård som den mystiske Becker. Foto: Jonathan Olley/AMC

The Little Drummer Girl beskrivs som en spännande och explosiv historia om spioneri och intriger med höga insatser satt i slutet av 1970-talet. Bafta-nominerade Florence Pugh spelar Charlie Ross som är en temperamentsfull skådespelerska och idealist vars moraliska ryggrad testas när hon under en semesterresa till Grekland möter den mystiske Becker, spelad av Alexander Skarsgård. Mötet med Becker drar in Charlie i en komplex härva som är ledd av spionhjärnan Kutz (Michael Shannon). Charlie blir dubbelagent, men är hela tiden osäker på var hon ska lägga sin lojalitet.

Florence Pugh som Charlie Ross. Foto: Jonathan Olley/AMC

AMC har annonserat att miniserien kommer att sändas på kabelkanalen som ett event under en vecka i november med start den 19 november. Under tre kvällar visas totalt sex avsnitt. Svensk streamingtjänst blir C More som hade rättigheterna även till The Night Manager. Den svensk premiären sker den 13 december.

Uppdatering av premiärdatum 2018-10-12. 

Michael Shannon som Kutz. Foto: Jonathan Olley/AMC
Simona Brown, Michael Moshonov och Michael Shannon. Foto: Jonathan Olley/AMC