Sommarens tio hetaste premiärer

Tv-premiärerna saktar inte ned för att det är sommar. Tvärtom finns det mycket att se fram emot i juni och juli. Som Lukas Moodyssons HBO-serie Gösta och nya säsonger av Big Little Lies och Stranger Things.

Det fanns en tid då sommaren var synonym med tv-serieuppehåll och trista repriser. Den tiden är för länge sedan förbi. De traditionella kanalerna bygger fortfarande sina tablåer på vår- och höstsäsonger, men kabelkanalerna och streamingtjänsterna sparar inte på krutet.

Särskilt den första halvan av juni är sprängfylld med heta premiärer. Först återvänder de prisbelönade serierna The Handmaid’s Tale och Big Little Lies, därefter följer nya skapelser som Tales of the City, City on a Hill och Euphoria.

Juli är främst en månad för kära återseenden, först Stranger Things och sedan Orange is the New Black. Veronica Mars comeback 15 år efter seriestarten skulle också ha funnits med på topplistan om det funnits ett svenskt premiärdatum.

Här är de tio hetaste svenska streamingpremiärerna i juni och juli.

Elisabeth Moss är tillbaka i sin prisbelönade roll som tjänarinnan June. Foto: Hulu

The Handmaid’s Tale. Hulu/HBO Nordic, 6 juni. Efter den nattsvarta andra säsongen av The Handmaid’s Tale kanske det finns en springa av hopp i säsong tre av det dystopiska dramat. June och de andra tjänarinnorna startar en motståndsrörelse, och June (Elisabeth Moss) hoppas få över befälhavarens Waterfords hustru Serena (Yvonne Strahovski) på sin sida.

Laura Linney och Olympia Dukakis repriserar sina roller. Foto: Netflix

Tales of the City. Netflix, 7 juni. Tales of the City ingår i en boksvit av Armistead Maupin som i Sverige döpts till San Francisco-liv. 18 år efter den första miniserien är det dags för kapitel fyra – tio nya avsnitt i en värld som är väldigt gay. Laura Linney, Olympia Dukakis och Paul Gross repriserar rollerna som Mary Anne Singleton, Anna Madrigal och Brian Hawkins.

Nicole Kidmans Celeste och hennes svärmor Mary-Louise, spelad av Meryl Streep. Foto: HBO

Big Little Lies. HBO Nordic, 10 juni. Perry White (Alexander Skarsgård) är död och det är kring lögnerna som omger hans död allt cirkulerar i säsong två. De fem huvudpersonerna, nu ökända som The Monterey Five, spelas återigen av Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley, Laura Dern och Zoë Kravits. Meryl Streep ansluter som Perrys mor Mary Louise.

Krysten Ritter i Marvel’s Jessica Jones, säsong 3, avsnitt 1. Foto: David Giesbrecht/Netflix

Jessica Jones. Netflix, 14 juni. Hade det inte varit för Netflix beef med Disneyägda Marvel hade den här premiären säkert känts hetare. I den tredje och sista säsongen om den superstarka privatdetektiven hamnar Jessica (Krysten Ritter) och systern Trish (Rachael Taylor) på kollisionskurs när de tvingas samarbeta för att ta ner en superintelligent psykopat.

Aldis Hodge som Decourcy Ward och Kevin Bacon som Jackie Rohr. Foto: Eric Ogden/Showtime

City on a Hill. Showtime/HBO Nordic, 17 juni. Det nya kriminaldramat, producerat av Ben Affleck och Matt Damon, utspelar sig i Boston på 1990-talet, då staden präglades av våldsamma gäng understödda av korrupta och rasistiska poliser. Det vände med det så kallade Boston-miraklet. Kevin Bacons FBI-veteran och Aldis Hodges åklagare bildar en oväntad allians.

Ungdomsidolen Zendaya spelar den lögnaktiga och ständigt drogpåverkade Rue.

Euphoria. HBO Nordic, 17 juni. Euphoria bygger på en israelisk tv-serie med samma namn och beskrivs som ett drama om en grupp high school-elever som ska navigera kärlek och vänskap i en värld av droger, sex, trauma och sociala medier. Zendaya har huvudrollen och artisten Drake och hans manager Future the Prince är exekutiva producenter.

Gustav Berg, Vilhelm Blomgren och Amy Deasismont. Foto: Memfis Film

Gösta. HBO Nordic, 1 juli. I centrum för Lukas Moodyssons första tv-serie och HBO:s första svenska originalserie finns en 28-årig, nyutexaminerad barnpsykolog spelad av Vilhelm Blomgren. Snälle Gösta lämnar Stockholm för att flytta till en liten småländsk stad och ett jobb på BUP. En blandning av komedi och Dostojevskij har Moodysson sagt att han aspirerar till.

En nästan oigenkännlig Russell Crowe i rollen som Roger Ailes. Foto: Jojo Whilden/Showtime

The Loudest Voice. Showtime/HBO Nordic, 1 juli. Roger Ailes grundade Trumps favoritkanal Fox News. Det är Ailes som Russell Crowe gestaltar i en miniserie baserad på en bästsäljande bok. Fokus ligger på det senaste decenniet, och skildrar Roger Ailes växande politiska inflytande och anklagelserna om sexuella trakasserier som ledde till avskedet från Fox News.

Nya läskigheter väntar ungdomarna i Stranger Things.

Stranger Things. Netflix, 4 juli. När vi återvänder till det lilla samhället Hawkins har det gått nästan två år sedan senast och serien gör också ett hopp framåt i tiden till nationaldagen 1985. Mycket lite har avslöjats om innehållet mer än att det utlovas en ännu mer intensiv och skräckfylld säsong som även gör återbesök i laboratoriet där Eleven fick sina krafter.

Från säsong sju av Orange is the New Black. Foto: Netflix

Orange is the New Black. Netflix, 26 juli. Dags att säga adjö till den populära fängelseserien som för sex år sedan satte Netflix på kartan. I den sjunde och sista säsongen av Jenji Kohans drama försöker Piper (Taylor Schilling) hitta sin plats utanför murarna, allt medan livet fortsätter inne i fängelset för Taystee, Cindy, Gloria, Nicky, Red och de andra fångarna.

Tio andra noterbara premiärer i juni och juli:

  • Black Mirror, säsong 5. Netflix, 5 juni.
  • Pose. FX/HBO Nordic, 12 juni.
  • Too Old to Die Young. Amazon Prime, 14 juni.
  • Dark, säsong 2. Netflix 21 juni.
  • Legion, säsong 3. FX/Fox Sverige, 24 juni.
  • Divorce, säsong 3. HBO Nordic, 2 juli.
  • Snowfall, säsong 2, FX/HBO Nordic, 11 juli.
  • Veronica Mars, säsong 4. Hulu, 26 juli (HBO Nordic?).
  • The Boys. Amazon Prime, 26 juli.
  • Four Weddings and a Funeral. Hulu, 31 juli (HBO Nordic?) .