Jessica Jones & The Punisher läggs ned

Netflix lägger ned Marvel-serierna Jessica Jones och The Punisher. Det väntade beslutet kommer innan säsong tre av Jessica Jones ens fått ett premiärdatum.

Beskedet kommer inte som någon överraskning efter nedläggningen av Iron Fist, Luke Cage och senast Daredevil. Samarbetet mellan Netflix och Disneyägda Marvel har blivit allt frostigare sedan mäktiga Disney beslutade att satsa på en egen streamingplattform för tv och film. Disney+ ska enligt uppgift lanseras i slutet av året.

Netflix har i ett diplomatiskt uttalande kommenterat nedläggningen så här: “Vi är tacksamma för fem år av fruktsamt samarbete med Marvel och tackar de passionerade fansen som har följt de här serierna från starten”.

Chefen för Marvel Television, Jeph Loeb, är något mindre diplomatisk: “Vår partner må ha beslutat att inte de inte vill fortsätta berätta historier om dessa storartade karaktärer … men ni känner Marvel bättre än så. Som Matthew Murdocks pappa en gång sa, en mans värde avgörs inte av hur han knockas till marken, utan hur han tar sig upp igen”.

Den tredje säsongen av Jessica Jones, med Krysten Ritter i huvudrollen som privatdetektiven med superkrafter, är redan färdiginspelad. Något premiärdatum har dock ännu inte annonserats, men väntas under året.

Huruvida vi får återse Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage eller Iron Fist i framtiden, på Disney+ eller annorstädes, återstår att se. Det kan dock inte ske förrän tidigast 2020 eftersom det finns en klausul som gör att de fyra Marvel-karaktärerna inte kan dyka upp i något sammanhang utanför Netflix inom två år efter nedläggningsbesluten.