Första titten: Orange is the New Black

En era är snart över. Den 26 juli avrundas Orange is the New Black. Netflix har nu släppt de första bilderna och en specialgjord trailer.

Det är lätt att glömma nu. Men Orange is the New Black var tillsammans med House of Cards serierna som satte Netflix på kartan. Året för debuten var 2013. Det är alltså bara sex år sedan nu så mäktiga Netflix fick sitt genombrott som tv-producenter.

House of Cards försvann från arenan lite med svansen mellan benen efter att stjärnan Kevin Spacey sparkats till följd av anklagelser som kom upp till ytan med #metoo-rörelsen. Jenji Kohans skapelse, Orange is the New Black, har inte smutsats ned av skandaler. Serien förnyades 2016 med tre säsonger på ett bräde och har, även om kvaliteten dippat lite med åren, fortsatt att tillhöra Netflix flaggskepp ända till slutet.

Den första bilderna från säsong sju, som Netflix precis gjort tillgängliga, visar Piper (Taylor Schilling) i civila kläder. Hon är fri igen och försöker skapa sig en ny vardag, medan livet fortsätter innanför murarna för de andra fångarna.

Vidare framgår av Netflix beskrivning att Taystees vänskap med Cindy fortfarande hänger på en skör tråd allt medan hennes dom närmar sig. Gloria och hennes kökspersonal konfronteras med den svåra sanningen om Polycons nya inkomstkälla, medan andra jagar droger eller drömmar och brottas med hur de ska hitta sin plats i världen.

Taylor Schilling som Piper Chapman.
Dascha Polanco och Adrienne C More som Daya och Cindy.
Natasha Lyonne och Kate Mulgraw som Nicky Nichols och ”Red”.
Uzo Aduba som Suzanne ”Crazy Eyes” Warren.
Laura Prepon som Alex Vause.

Netflix har också släppt en sentimental trailer där de mest framträdande skådespelarna nynnar på den karaktäristiska titelsången. Där hintas också om ett lyckligt slut för Piper Chapman och Alex Vause, vars kärlekshistoria löpt som en röd tråd genom hela serien.

Den sjunde och sista säsongen av Orange is the New Black består, precis som övriga sex säsonger, av 13 avsnitt.