15 heta tv-serier i höst – trots covid-19

Tv-hösten är här och det finns mycket att se fram emot trots allt som covid-19 ställt till med. Vi har listat 15 serier som det snackas om i höst.

Coronapandemin har stängt ned hela den amerikanska tv-industrin som först nu ett halvår senare sakta är på väg att återuppta produktionen. Men tillräckligt mycket har ändå hunnit slutföras för att det ska räcka till en ny tv-höst att se fram emot.

Redan en vecka in i september har det varit premiär för Ridley Scotts tv-återkomst Raised by Wolves (HBO Max), Netflixserierna Away och Young Wallander samt säsong två av The Boys (Amazon). Men det finns ytterligare minst 15 heta premiärer att lista från höstens amerikanska tv-repertoar.

Woke, 9 september, Hulu. Lamorne Morris från New Girl spelar Keef som är en okontroversiell serietecknare på gränsen till ett bredare genombrott när han börjar konfrontera orättvisor mellan raser. Den semi-animerade komediserien är inspirerad av Keith Knight, som är känd för sitt humoristiska sätt att tackla politiska, sociala och etniska frågor. Oklart i nuläget om serien tar sig till Sverige.

The Third Day, 15 september, HBO Nordic. Miniserien The Third Day är uppdelad i två delar, ”Sommar” och ”Vinter”, men båda avhandlar sorg och smärta och har huvudpersoner som dras till en avlägsen ö samtidigt som de ger sig ut på en personlig inre resa. Jude Law spelar Sam som är huvudkaraktär i de tre ”Sommar”-avsnitten. Viljestarka Helen i ”Vinter”-delen görs av Naomie Harris.

https://www.youtube.com/watch?v=u6VAQ6LdnKs&ab_channel=HBO

We Are Who We Are, 15 september, HBO Nordic. Den Oscarsnominerade italienska regissören Luca Guadagninos har skapat sin första tv-serie. Den handlar om två unga amerikaner som lever på en amerikansk militärbas i Italien tillsammans med sina föräldrar. Där på basen utforskar de vänskap, den första kärleken, identitet och all den kaotiska upphetsning, förvirring och ångest det innebär att vara tonåring.

Ratched, 18 september, Netflix. Mentalsköterskan från Gökboet har fått en egen Ryan Murphy-producerad serie. Sarah Paulson spelar syster Mildred Ratched, vars eleganta yttre döljer ett växande mörker som länge legat och puttrat under ytan. Runt henne finns bland andra Cynthia Nixon som Gwendolyn Briggs, Judy Davis som sjuksköterskan Betsy Bucket och Sharon Stone som Lenore Osgood.

Filthy Rich, 21 september, Fox. Kim Cattrall från Sex and the City spelar Margret som tar över familjens affärer när maken dör i en flygkrasch. Det visar sig att patriarken Eugene skrivit in tre oäkta barn i testamentet. Margret måste ta till alla knep för att kontrollera de nya arvingarna som utgör ett hot mot familjens Monreauxs namn och förmögenhet. Oklart om Foxserien kommer att gå att streama.

Utopia, 25 september, Amazon. John Cusack gör sin första stora tv-roll i konspirationsserien Utopia. Rainn Wilson, Sasha Lane, Dan Byrd och Cory Michael Smith finns också i rollistan. Utopia är Gone Girl-författaren Gillian Flynns senaste tv-projekt efter HBO-serien Sharp Objects. Den nya Amazon Prime-serien bygger dock inte på någon av hennes egna böcker – utan på en brittisk tv-serie från 2013.

Fargo, 28 september, HBO Nordic. Fargofansen har väntat länge på en ny säsong, den senaste säsongen sändes våren 2017. Noah Hawley tar i säsong fyra tittarna tillbaka till 1950-talet. Geografiskt förflyttas berättelsen också för första gången från Minnesota till Missouri. Rollen som gangsterboss och ledare för ett av de två familjesyndikaten som styr i Kansas City är specialskriven för Chris Rock. 

Emily in Paris, 2 oktober, Netflix. Sex and the City-skaparen Darren Star ligger bakom komediserien om en ung Chicago-kvinna (Lily Collins) som landar drömjobbet i Paris och får i uppdrag att fixa en ny sociala medier-strategi. Det nya livet fylls med berusande äventyr och oväntade utmaningar allt medan hon försöker vinna över de nya kollegorna, finna nya vänner och navigera sitt kärleksliv.

Soulmates, 5 oktober, AMC. Svenskarna Bill Skarsgård och Malin Åkerman medverkar i var sitt avsnitt i AMC:s antologiserie, som utspelar sig 15 år framåt i tiden då vetenskapen hittat ett sätt att fastställa vem som är din soulmate. I varje avsnitt, totalt sex stycken, berättas en ny historia med nya skådespelare. Serien är redan förnyad för en andra säsong. Oklart var Soulmates hamnar i Sverige.

Supernatural, 8 oktober, The CW. Winchester-bröderna Sam (Jared Padalecki) och Dean (Jensen Ackles) har i snart 15 säsonger kämpat stoiskt mot olika övernaturliga varelser. De sista sju avsnitten av fantasyserien som skapades av Eric Kripke sänds i höst med ett dubbelavsnitt den 19 november som final på hela det rekordlånga äventyret. Supernatural går för närvarande inte att streama i Sverige.

The Haunting of Bly Manor, 9 oktober, Netflix. Mike Flanagan följer upp The Haunting of Hill House med en ny spöklik och krypande obehaglig berättelse. Det nya kapitlet i skräckantologin är baserat på Henry James gotiska spökroman från 1898, The Turn of the Screw. Victoria Pedretti, Henry Thomas, Oliver Jackson-Cohen, Kate Siegel och Catherine Parker återvänder, men som nya karaktärer. 

The Undoing, 26 oktober, HBO Nordic. Ett halvår försenat på grund av coronapandemin är det premiärdags för den stjärnspäckade miniserien med Nicole Kidman, Hugh Grant och Donald Sutherland framför kameran och regissören Susanne Bier och manusförfattaren David E Kelley bakom. Den psykologiska thrillern bygger på romanen You Should Have Known av Jean Hanff Korelitz.

The Mandalorian, 30 oktober, Disney Plus. Den tystlåtna prisjägaren (Pedro Pascal) i utkanten av galaxen är tillbaka, denna gång med det populärkulturella fenomenet ”Baby Yoda” (aka The Child) i släptåg – även i marknadsföringen. Jon Favreaus Star Wars-serie är Disney Plus största tv-serieframgång. Timothy Olyphant och Katee Sackhoff spelar nya karaktärer i den andra säsongen av sci fi-serien.

The Crown, 15 november, Netflix. Nytillkomna i säsong fyra är The X-Files-stjärnan Gillian Anderson som järnladyn Margaret Thatcher och Emma Corrin som lady Diana Spencer, den blivande prinsessan Diana. De båda ansluter till Olivia Colman (Elizabeth II) och resten av gänget från säsong tre när Peter Morgan fortsätter sin berättelse om den brittiska regent som suttit längst på tronen.

https://www.youtube.com/watch?v=2yKoUhGN740&ab_channel=Netflix

The Stand, 17 december, CBS All Access. Alexander Skarsgård har en av de framträdande rollerna, som den ondskefulle Randall Flagg, i den nya Stephen King-serien. The Stand är en apokalyptisk berättelse om en epidemisk sjukdom som känns obehagligt aktuell. Stephen King har själv skrivit finalavsnittet och inkluderar där en ny del av historien som inte fanns med i hans originalroman från 1978.