Premiärdatum för Netflix drottningserie

Det dröjer ända till november innan drottningen intar Netflix-tronen. Streamingtjänsten har i en kort teaser avslöjat premiärdatumet för The Crown.

Peter Morgan skrev manuset till The Queen, filmen som gav Helen Mirren en Oscar för hennes porträtt av den brittiska drottningen. Morgan ligger även bakom den nya tv-serien The Crown som koncentrerar sig på den nuvarande drottningens tidiga år på tronen och de stora händelser som sedan fick stor inverkan på den andra halvan av 1900-talet.

”The Crown handlar inte bara om den kungliga familjen utan också om ett imperium på tillbakagång, en värld i oordning och början på en ny era. Jag är mer än förtjust i att få återförenas med samarbetspartners från film, teater och television för detta episka projekt”, sa Morgan i ett uttalande när serien först annonserades av Netflix.

Claire Foy (Wolf Hall) spelar den unga Elizabeth som i tv-serien är nybliven drottning och försöker forma en vänskap med den legendariske premiärministern Winston Churchill, gestaltad av John Lithgow. Övriga stora roller innehas av Matt Smith (prins Phillip), Victoria Hamilton (drottningmodern), Jared Harris (kung George VI), Vanessa Kirby (prinsessan Margaret) och Dame Eileen Atkins (drottning Mary).

Netflix har ännu så länge bara beställt en säsong, men tanken har i alla fall varit att varje säsong ska täcka tio år av drottning Elizabeth II:s rekordmånga år på tronen. Den första säsongens tio avsnitt av The Crown blir tillgängliga på Netflix den 6 november.