Ännu en Skarsgård i Stephen King-land

Alexander Skarsgård vill inte vara sämre än lillebror Bill. Nu ska den äldre Skarsgård också spela en ondskefull Stephen King-karaktär: Randall Flagg i tv-serien The Stand.

Den ständigt aktuelle Stephen King har både en ny bok (The Institute), en ny film (It: Chapter Two) och en ny tv-serie på gång. Tv-serien i fråga är CBS All Access version av den apokalyptiska romanen The Stand som släpptes 1978 och kom i svensk översättning (Pestens tid) tio år senare. Stephen King har själv redan skrivit finalavsnittet, som kommer att inkludera en ny del i historien som inte fanns med i originalromanen som utspelar sig före, under och efter att en epidemisk sjukdom dödat 99 procent av jordens befolkning och nya allianser och samhällens växt fram i efterdyningarna.

Rollistan är full av kända namn. Sedan tidigare var Whoopi Goldberg (Mother Abagail), James Marsden (Stu Redman), Amber Heard (Nadine Cross), Odessa Young (Frannie Goldsmith) och Henry Zaga (Nick Andros) klara. När Stephen King i dag gästade Whoopi Goldbergs dagtalkshow The View annonserade han ytterligare fyra namn: Jovan Adepo (Larry Underwood), Owen Teague (Harold Lauder), Brad William Henke (Tom Cullen) och Daniel Sunjata (Cobb).

Men King utelämnade det mest intressanta namnet för oss svenskar. I stället är det The Collider som avslöjar att mannen i svart, den ondskefulle Randall Flagg, ska spelas av Alexander Skarsgård.

Den äldste av de skådespelande Skarsgård-sönerna syntes senast i komediserien On Becoming a God in Central Florida, men förknippas på senare år mest med sin Emmybelönade roll som Perry White i Big Little Lies. Även det ett porträtt av en mycket obehaglig man.

Alexander Skarsgård tar med Randall Flagg plats i det Stephen King-universum som den yngre brodern Bill redan är del av. Det är som bekant Bill Skarsgårds demoniska clownleende som skrämmer livet ur publiken i de två It-filmerna.

The Stand kommer att ha premiär på den amerikanska streamingtjänsten CBS All Access, som är hem för bland annat The Good Fight och Star Trek: Discovery, någon gång under 2020.