De 15 hetaste premiärerna i april

Premiärtätt som vanligt i april. Framför allt på HBO Nordic som toppar månaden med Game of Thrones, Killing Eve och Fosse/Verdon.

April är traditionellt en het premiärmånad i världen av tv-serier. Så även i år. Detta trots att Netflix utbud inte ser så spännande ut vid sidan av debuten för den första svenska originalserien Störst av allt. I stället dominerar HBO Nordic stort. Den största tv-händelsen i april är förstås finalsäsongen av Game of Thrones, men många är också nyfikna på hur Killing Eve ska följa upp den första succésäsongen och musikalvännerna ser fram emot miniserien Fosse/Verdon med stjärnduon Sam Rockwell och Michelle Williams i huvudrollerna.

Här är de 15 hetaste premiärerna i april.

Julia Louis-Dreyfus har vunnit sex Emmys för rollen som Selina Meyers. Foto: HBO

Veep. 1 april, HBO Nordic. Säsong sex av Veep avslutades med att både Selina Meyers (Julia Louis-Dreyfus) och hennes forna rådgivare Jonah Ryan (Timothy Simons) bestämde sig för att ge sig in i racet. I den nya säsongen har presidentkampanjen kickat igång. Säsongen är kortare än tidigare säsonger, bara sju avsnitt, men den politiska satiren är intakt. Gänget bakom Veep har själva bestämt att den sjunde säsongen också är den sista.

Bill Hader har både skapat och spelar huvudrollen i Barry. Foto: HBO

Barry. 1 april, HBO Nordic. Den före detta Saturday Night Live-stjärnan Bill Hader har med Barry fått visa upp en större bredd som skådespelare. I den mörka Emmybelönade komedin, som nu startar säsong två, spelar han en ensam och deprimerad yrkesmördare som i jakten på nästa offer hamnar i en klass för aspirerande skådespelare och upptäcker en gemenskap som han själv vill bli del av. Men det är inte helt lätt att starta om.

The Twilight Zone. Foto: CBS

The Twilight Zone. 1 april, CBS All Access. Jordan Peele, bioaktuell med skräckfilmen Us, är också producent och värd för en ny upplaga av den klassiska sci fi-serien The Twilight Zone. Många kända ansikten dyker upp i enskilda avsnitt av antologiserien som har potential att bli en riktig snackis. Den dåliga nyheten är att de tio avsnitten sänds exklusivt på CBS egen streamingtjänst och i nuläget har inte någon svensk tjänst plockat upp serien.

Tilda (Ally Ionnides) och hennes fjärilsarmé. Foto: AMC

Into the Badlands. 4 april, C More. Dags för de åtta sista avsnitten av den underskattade martial art-serien med tv-världens bäst koreograferade fightscener. Historien om clippern Sunny (Daniel Wu), baronen The Widow (Emily Beecham), ”fjärilen” Tilda (Ally Ionnides) och de andra i Badlands knyts ihop när nya allianser växer fram inför det sista stora slaget. De nya avsnitten kommer först till C More, men alla de gamla finns även hos HBO Nordic.

Kemin mellan Aubrey Joseph och Olivia Holt är en av Marvel-seriens tillgångar.

Cloak & Dagger. 4 april, HBO Nordic. Den första säsongen av Freeforms Marvel-serie var lovande. Tandy Bowen (Olivia Holt) och Tyrone Johnson (Aubrey Joseph) accepterade till slut sitt gemensamma öde och räddade New Orleans från undergång. Nya faror, knutna till bland annat gängvåld och människohandel, väntar för de unga hjältarna som i den nya säsongen kastar sig med huvudet först in i kampen mot ondskan.

Kiernan Shipka som tonårshäxan Sabrina Spellman.

Chilling Adventures of Sabrina. 5 april, Netflix. Vissa serier tar flera år på sig att leverera nya säsonger. Dock inte serien om tonårshäxan Sabrina, vars andra säsong har premiär drygt ett halvår efter den första och mindre än fyra månader efter julspecialen. Vi kan förvänta oss en Sabrina som utforskar de mörkare sidorna av sig själv samtidigt som hon kämpar för att hålla liv i mänsklig vänskap och blir del av en klassisk kärlekstriangel.

Hanna Ardéhn och Felix Sandman i Störst av allt. Den engelska titeln är Quicksand.

Störst av allt/Quickand. 5 april, Netflix. Den första svenska originalserien producerad av Netflix handlar om efterdyningarna av en skolskjutning. Camilla Ahlgren, manusförfattare till Bron, har bearbetat Malin Persson Giolitos bästsäljande rättegångsroman från 2016 till en tv-serie. Hanna Ardéhn spelar 18-åriga Maja Norberg, en helt vanlig gymnasieelev som efter en skolskjutning i en rik förort finner sig stå anklagad för mord.

Karaktärerna i The Chi hör hemma på den södra sidan av Chicago. Foto: Showtime

The Chi. 8 april, HBO Nordic. Showtime-serien, som är skapad av Emmybelönade Lena Whaite och Common, visar en annan sida av The Windy City än övriga tv-serier som är satta i Chicago. Serien behandlar stora ämnen genom att skildra hur ett antal karaktärer möter sina respektive utmaningar och framgångar i vardagen. Allt efterhand börjar de också utveckla gemensamma band. Säsong 1 finns även på Viaplay.

Jodie Comer som yrkesmördaren Villanelle och Sandra Oh som agenten Eve Polastri. Foto: BBC America

Killing Eve. 9 april, HBO Nordic. De är lika fixerade vid varandra som tittarna i dem. När förra årets oväntade hitserie återkommer så är det med en ny showrunner, men med samma mix av thriller och mörk, brittisk humor. När säsong två börjar har det gått 30 sekunder sedan konfrontationen i Villanelles lägenhet i Paris som kommer att påverka Eve på djupet och förändra dynamiken mellan de två huvudpersonerna.

Aisha Dee (Kat), Katie Stevens (Jane) och Meghann Fahy (Sutton) i The Bold Type.

The Bold Type. 9 april, Freeform. Kat, Sutton och Jane jobbar på det fiktiva modemagasinet Scarlet. Deras mentor och chef är formad efter Cosmopolitans tidigare chefredaktör Joanna Coles. Feministisk feelgoodserie som nu är framme vid säsong 3. Den första säsongen kunde förra året streamas på SVT Play, men det är oklart när det går att streama fler avsnitt av The Bold Type i Sverige. Visas i USA av Disneykanalen Freeform.

Sam Rockwell och Michelle Williams som Bob Fosse och Gwen Verdon. Foto: FX

Fosse/Verdon. 10 april, HBO Nordic. FX-serien är baserad på Sam Wassons biografi Fosse som utkom 2013 och koncentrerar sig på det komplicerade förhållandet mellan den legendariska koreografen och regissören Bob Fosse och hans tredje hustru, Broadwaystjärnan Gwen Verdon. Huvudrollerna i miniserien spelas av Sam Rockwell och Michelle Williams. Lin-Manuel Miranda, som skrev musikalen Hamilton, är en av de exekutiva producenterna.

Jon Snow (Kit Harington) och Daenerys Targaryen (Emilia Clarke). Foto: HBO

Game of Thrones. 10 april, HBO Nordic. Sex avsnitt återstår, varav fyra är extra långa och ligger på runt 80 minuter vardera. Efter att ha vandrat på separata stigar kommer huvudkaraktärernas öden på olika sätt att flätas samman igen inför det sista stora slaget. Nya allianser krävs för att besegra The Night King och hans armé. Finalsäsongen ska även innehålla den längsta oavbrutna stridsscenen som spelats in för en serie eller film. Visas även av C More.

Sven Nordin och Carrie-Anne Moss i Viaplays originalserie Wisting.

Wisting. 11 april, Viaplay. Nordisk storsatsning som kostat 115 miljoner att producera. Serien utspelar sig i södra Norge och handlar om William Wisting (Sven Nordin) som står inför den mest utmanande mordutredningen i sin karriär – en efterlyst amerikansk seriemördare har bosatt sig mitt i den lilla staden Stavern. Carrie-Anne Moss, känd från Matrix-filmerna och Jessica Jones, sätter lite Hollywoodglans på rollistan.

Titus Welliver spelar huvudrollen som Bosch. Foto: Amazon

Bosch. 19 april, Amazon. Författaren Michael Connelly är pappa till karaktären Bosch. Säsong fem bygger på en av de senare böckerna i serien, Two Kinds of Truth från 2017. 15 månader efter att burat in sin mors mördare söker den hårdföre mordutredaren Hieronymus ”Harry” Bosch efter sanningen på två olika fronter. Den nya säsongen landar hos Amazon den 19 april. De fyra första säsongerna finns även på HBO Nordic och Viaplay.

Suranne Jones och Sophie Rundle som Anne Lister och Ann Walker. Foto: Matt Squire

Gentleman Jack. 23 april, HBO Nordic. Sally Wainwrights miniserie bygger på de detaljerade delvis kodade dagböcker som Anne Lister skrev under första halvan av 1800-talet. Lister var brittisk godsägare, industrialist, resande, bergsklättrare, forskare – och fast besluten att gifta sig med Ann Walker. Hennes maskulina utstrålning och homosexuella relationer gav henne öknamnet Gentleman Jack. Samproduktion mellan BBC och HBO.

Ytterligare ett antal noterbara premiärer i april: In the Dark, 4 april, The CW. Warrior, 6 april, HBO Nordic. No Good Nick, 15 april, Netflix. Bless This Mess, 16 april, ABC. Ramy, 19 april, Hulu. Cobra Kai säsong 2, 24 april, Youtube. The Son säsong 3, 27 april, AMC. The Red Line, 28 april, CBS. The 100 säsong 6, 30 april, The CW.