HBO-serie om historisk brittisk kvinna

Anne Lister var en brittisk godsägare före sin tid. Det är hon som är huvudperson i Happy Valley-skaparen Sally Wainwrights nya HBO-serie Gentleman Jack.

Sally Wainwright är manusförfattaren bakom de populära brittiska serierna Happy Valley, Last Tango in Halifax och Scott & Bailey. Hennes senaste skapelse, Gentleman Jack bygger på en verklig historia.

Anne Lister var godsägare, industrialist, resande, bergsklättrare, forskare, blivande hjärnkirurg, profilerad dagboksskrivare – och fast besluten att gifta sig med en kvinna. ”Det är en vacker, rik, komplicerad och överraskande kärlekshistoria, har Sally Wainwright sagt till BBC One som samproducerat serien ihop med HBO. Wainwright menar vidare att Anne Lister är en gåva för en dramatiker: ”Hon är en av de mest sprudlande, spännande och briljanta kvinnorna i brittisk historia”.

I sina dagböcker, som hon skrev mellan 1806 och 1840, gav Anne Lister en unik inblick i en lesbisk kvinnas liv på 1800-talet. De avsnitt i dagböckerna som handlar om hennes sexuella relationer var skrivna i kod. Först 1988 kunde de avkodade dagböckerna ges ut. I Know my own Heart: the Diaries of Anne Lister, 1791-1840 har redan dramatiserats en gång, i tv-filmen The Secret Diaries of miss Anne Lister som kom ut 2010.

Suranne Jones och Sophie Rundle som Anne Lister och Ann Walker. Foto: Matt Squire

Sally Wainwright har både skrivit manus och delvis regisserat miniserien som utspelar sig 1832 då Anne Lister efter flera års resande till exotiska ställen återvänder hem till Halifax i västra Yorkshire för att ta hand om familjens gods och öppna kolgruvorna igen.

Huvudrollen innehas av Suranne Jones, Baftapristagare för sin insats i Doctor Foster. Sophie Rundle (Bodyguard) spelar Ann Walker, den förmögna arvtagare som Anne Lister ville gifta sig med. Förutom ett gäng etablerade brittiska skådespelare så medverkar även danska Sofie Gråbøl (The Killing) i rollen som drottning Marie av Danmark.

Seriens titel var från början Shibden Hall, som är namnet på det gods som ägdes av Anne Lister, men har på vägen bytt namn till Gentleman Jack. Det är öknamnet som hon gavs i grannskapet för att hon hade en maskulin utstrålning och homosexuella relationer.

Miniserien består av åtta avsnitt och börjar sändas på HBO Nordic den 23 april. Här är den officiella trailern: