Serier att se fram emot på det nya året

Det nya året startar med Cobra Kai. Listan över premiärer i januari och februari bjuder också på nya serier som WandaVision, Walker och Clarice.

Början av året är inte den hetaste perioden för tv-premiärer. Ändå finns det mycket att se fram emot trots att produktionen haltade större delen av det covid-19-präglade år vi gärna lämnar efter oss.

Här är tio premiärer under januari och februari som skapat förväntningar. Merparten är nya serier, men några efterlängtade fanfavoriter finns också med på listan.

Cobra Kai, säsong 3. Netflix, 1 januari. Den populära Karate Kid-spinoffen som efter två säsonger hos Youtube hamnat hos Netflix inleder det nya tv-året. Det är 30 år senare när de svurna fienderna Daniel LaRusso (Ralph Macchio) och Johnny Lawrence (William Zabka) skjuter sina konflikter åt sidan för att gemensamt försöka rädda Cobra Kai-verksamheten som tagits över av den hänsynslösa John Kreese (Martin Kove).

Mr Mayor. NBC, 7 januari. Tina Fey och Robert Carlock (30 Rock) har specialskrivit en ny komediserie för Ted Danson (The Good Place). Danson spelar Neil Bremer, nyvald borgmästare i Los Angeles som måste komma fram till vad han faktiskt står för, vinna respekt hos sin vice borgmästare (Holly Hunter) och jobba på relationen med sin tonårsdotter (Kayla Kenedy). Oklart om serien kommer att kunna streamas i Sverige.

Dickinson, säsong 2. Apple TV+ 8 januari. Dickinson var den första Apple-serie som förnyades för en tredje säsong, men först väntar säsong två av den moderniserade dramakomedin om den amerikanska 1800-talspoeten Emily Dickinson, spelad av Hailee Steinfeld. I säsong två utforskas den rebelliska poetens ambivalenta inställning till att hennes poem sprids utanför den innersta kretsen och kändisskapet som kan följa på det.

A Discovery of Witches, säsong 2. HBO Nordic, den 8 januari. Den brittiska dramaserien bygger på romantrilogin All Souls av Deborah Harkness som blandar romantik, spänning, magi och historiska platser i en berättelse som utspelar sig i en värld där häxor, vampyrer och demoner passerar som människor. Vampyrdramat med Matthew Goode och Teresa Palmer förflyttar sig i den andra säsongen till det elisabetanska London.

WandaVision. Disney+, 15 januari. Den första Marvel-serien som kommer till Disney+ beskrivs som en surrealistisk sitcom. Elizabeth Olsen syns både i den ikoniska Scarlet Witch-kostymen och i en svartvit förortsmiljö där Wanda Maximoff tycks ha skapat sin egen lilla värld efter att Vision (Paul Bettany) dött i Avengers: Infinity War. Medverkar gör även Kat Dennings (Darcy). Randall Park (Jimmy Woo) och Kathryn Hahn (ny karaktär).

https://youtu.be/_nTXHqfk6Wo

Walker. The CW, 21 januari. I en uppdatering av kriminalserien Walker, Texas Ranger tar Jared Padalecki (Supernatural) över den roll som spelades av actionstjärnan Chuck Norris. I Anna Frickes (Being Human) nya manus är Cordell Walker änkling och tvåbarnsfar när han återvänder till Austin, Texas, efter ett tvåårigt undercover-uppdrag. Hans partner på jobbet spelas av Lindsey Morgan (The 100). Serien lär dyka upp hos HBO Nordic.

Losing Alice. Apple TV+, 22 januari. Psykologisk och erotisk neo-noir thriller som är inspirerad av berättelsen om Faust. Handlar om den 47-åriga filmregissören Alice som blir fixerad i Sophie, en 24-årig manusförfattare och femme fatale. Genom att blicka både bakåt och framåt i tiden utforskas skuld, svartsjuka, rädsla, åldrande och raseri i denna israeliska serie i åtta avsnitt som ingår i Apple TV:s internationella satsning.

The Equalizer. CBS, 7 februari. Serien från Castel-duon Terri Miller och Andrew Marlowe är egentligen en remake av en CBS-serie från 1985, men titeln förknippas mer med filmen från 2014 med Denzel Washington. Queen Latifah spelar den mystiska huvudkaraktären som använder sina förmågor för att hjälpa andra. Chris Noth, Lorraine Toussaint, Tory Kittles och Adam Goldberg ingår också i rollistan. Oklart med streaming i Sverige.

Clarice. CBS, 11 februari. När den unga FBI-agenten Clarice Sterling från När lammen tystnar (Silence of the Lambs) får en egen tv-serie tas Jodie Fosters Oscarsbelönade roll över av australiska Rebecca Breeds. Det har gått ett år efter händelserna i filmen och FBI-agenten är tillbaka på fältet för att jaga nya mördare och sexbrottslingar. Samtidigt utforskas även hennes personliga historia. Svensk premiär på Viaplay den 14 februari.

https://www.youtube.com/watch?v=-OUSrZVxIrw&feature=emb_logo&ab_channel=TheCWNetwork

Superman & Lois. The CW, 23 februari. Tyler Hoechlin har redan burit den klassiska superhjältekostymen när han gästat Supergirl. Nu får han en egen serie inom ramen för det som brukar kallas Arrowverse. I den nya The CW-versionen har Clark Kent och journalisthustrun Lois Lane (Elizabeth Tulloch) två söner, en utmaning minst lika stor som att bekämpa utomjordiska fiender, enligt seriens synopsis. HBO Nordic trolig distributör.