Tv-serierna som blivit offer för covid-19

De börjar bli många nu, tv-serierna som skulle ha fått nya säsonger men i stället blivit offer för covid-19. Glow är det mest slående exemplet.

Att producera tv med coronarestriktioner är dyrt. Mycket dyrare än under normala omständigheter. Star Trek-producenten Alex Kurtman har i en podcastintervju med The Hollywood Reporter avslöjat att endast inköpen av olika typer av skyddsutrustning ökar inspelningskostnaderna med mellan 300 000 och 500 000 dollar per avsnitt.

Resultatet blir att produktionsbolagen och kanalerna inte har råd att finansiera lika många serier. Att det blir tuffare för tv-skaparna att få klartecken för nya serier och nya säsonger är självklart. Mer upprörande för både tv-skaparna och fansen är att även redan förnyade serier nu förpassas till tv-kyrkogården.

Hittills har det varit en stark dominans av kvinnoledda serier som strukit med under pandemin. Om det är en tillfällighet eller om den trenden består återstår att se.

Här är sex serier som utlovats nya säsonger, men i stället läggs ned. Listan lär bli längre.

Glow. Netflix dramakomedi om kvinnlig wrestling har både nominerats till priser och sagts locka många tittare. Ändå stannar serien på tre säsonger. Den fjärde hade börjat spelas in, men avbröts abrupt och kommer inte att återupptas. Fansen, men även skådespelare och andra inblandade, har protesterat och krävt åtminstone en film för att avrunda historien.

On Becoming a God in Central Florida. Showtimes svarta komedi med Kirsten Dunst, och där Alexander Skarsgård hade en viktig roll i den första säsongen, har också rosats. Men det räckte inte i pandemitider.

• Stumptown. Cobie Smulders har glänst som den streetsmarta privatdetektiven Dex Parios, men ABC-serien har kämpat med låga tittarsiffror och tablåproblematik till följd av covid-förseningar blev seriens fall.

• The Society. Netflix har stått för flest nedläggningar av serier som tidigare förnyats. Den moderna Young Adult-versionen av Flugornas Herre fick bara en säsong, men hann bygga upp en röststark fanbas.

• I Am Not Okay With This. Manus för en andra säsong var skrivet, men även ungdomsserien med övernaturliga inslag drabbades av Netflix budgetöversyn.

• I’m Sorry. Komedin som både skapats och letts av Andreas Savage hann få två säsonger hos TrueTV, men även där har bolaget backat från en utlovad fortsättning.