Gott om girlpower på Netflix i vår

Gott om girlpower på Netflix under våren. En ny Amy Schumer-special och en femte säsong av Orange is the New Black och därutöver ett helt gäng serier med kvinnor i huvudrollerna.

Netflix producerar numera så mycket eget innehåll att fredagarna inte längre räcker till som premiärdag. Och förvånansvärt mycket av det materialet innehåller starka kvinnor. Kanske särskilt denna vår och försommar.

Här är girlpower som vi kan se fram emot på Netflix under första halvåret 2017.

910A6630.CR2

Amy Schumer: The Leather Special. Premiär den 7 mars.
Amy Schumer är en frispråkig komiker som fick sitt stora genombrott i filmen Trainwreck som hon själv skrev manuset till. Netflix-pecialen spelades in före valet i november och föreställningen är därför förvånansvärt opolitisk med tanke på hur aktiv Schumer varit i sin anti-Trump-retorik. Räkna däremot med många sexskämt. Trailer.

Grace_and_Frankie_Season_3Grace and Frankie, säsong 3. Premiär den 24 mars.
Jane Fonda och Lily Tomlin är tillbaka som Grace och Frankie, kvinnorna som i mogen ålder blir lämnade av sina makar, sedan männen förälskat sig i varandra. Trots att de är väldigt olika tyr de sig till varandra. I säsong 3 launchar dduon en vibrator-business, men upptäcker att det inte är så lätt att bygga ett imperium. Trailer.

Girlboss

Girlboss. Premiär den 21 april.
Girlboss bygger som så många andra tv-serier på en bestseller. #Girlboss är författad av Sophia Amoruso, grundare av klädmärket Nasty Gal. Hon beskriver i sin biografi hur en fattig och rebellisk anarkist hittar sin passion i vintagekläder och utvecklas till en framgångsrik affärskvinna. Britt Robertson (Life Unexpected) spelar huvudrollen. Kay Cannon (Pitch Perfect 1 & 2) är showrunner. Teaser.

Anne

Anne. Premiär den 12 maj.
Historien är hämtad från bokklassikern Anne of Green Gables, i Sverige känd som Anne från Grönkulla. Serien utspelar sig strax före sekelskiftet och handlar om föräldralösa Anne Shirley (Amybeth) McNulty), som flyttar från ett brutalt barnhem till ett äldre syskonpar – och förändrar deras liv. Annes historia beskrivs som tidlös, och berör aktuella ämnen som identitet, feminism, mobbning och fördomar. Teaser.

unbreakable-kimmy-schmidt-season-3-teaser

Unbreakable Kimmy Schmidt, säsong 3. Premiär den 19 maj.
För den som inte redan vet det så handlar komedin av Tina Fey och Robert Carlock (30 Rock) om Kimmy Schmidt (Ellie Kemper), som efter att ha att tillbringat 15 år i en bunker försöker skapa sig ett nytt liv i New York. Vad som händer i den nya säsongen är fortfarande okänt, förutom att Titus Andromedon (Titus Burgess) i en teaser försöker kanalisera Beyoncé i Lemonade. Vår recension av säsong två kan läsas här.

Orange-New-Black-Season-5

Orange is the New Black, säsong 5. Premiär den 9 juni.
Vad kommer Daya att göra med pistolen? Det är den stora frågan inför säsong fem av Jenji Kohans populära serie om de kvinnliga fångarna och manliga vakterna på Litchfield-fängelset. Orange is the New Black är fortfarande Netflix största succé och är redan förnyad för även en sjätte och sjunde säsong. Det enda som släppts så här långt är en 15 sekunder lång teaser som avslöjar premiärdatumet.

glow-teaser

Glow. Premiär den 23 juni.
Skaparen av Orange is the New Black, Jenji Kohan, ligger bakom även Glow. Det är dock Liz Flahive (Homeland) och Carly Mensch (Orange is the New Black) som är skapare och showrunners. Glow är en fiktiv historia inspirerad av verkliga händelser på 1980-talet. I centrum finns en arbetslös skådespelerska (Alison Brie), som försöker hålla liv i sin dröm medan hon kämpar i en liga med kvinnliga brottare. Teaser.