3 serier om karismatiska företagsledare

Upp som en sol, ned som en pannkaka. I tre olika serier – WeCrashed, The Dropout och Super Pumped – porträtteras karismatiska företagsledare.

Det kan gå lika snabbt utför som uppåt på den förändringsbenägna start up-marknaden i Silicon Valley. Det är Adam Neumann, Elizabeth Holmes och Travis Kalanick levande exempel på. Jared Leto, Amanda Seyfried och Joseph Gordon-Levitt porträtterar de tre lika karismatiska som kontroversiella entreprenörerna i var sin serie som alla kommer att nå tv-tittarna inom loppet av tre veckor i februari och mars.

Jared Leto och Anne Hathaway som Adam och Rebekah Neumann i WeCrashed. Foto: Apple TV+

WeCrashed handlar om den spektakulära Wework-kraschen 2019, då kontorshotellsbolaget på blott sex veckor gick från en värdering på 47 miljarder dollar till bankrutt. Apple-serien är baserad på podcasten WeCrashed: The Rise and Fall of WeWork och berättas utifrån medgrundaren Alex Neumann och hans fru Rebekahs perspektiv.

Jared Leto spelar Adam Neumann, eller som han beskrivs i seriens synopsis, ”narcissisten vars kaotiska kärlek gjorde allt möjligt”, och Anne Hathaway spelar hustrun Rebekah. Apple-serien har premiär den 18 mars, då de tre första avsnitten släpps. Apple TV+ har också precis släppt en första teaser.

Läs mer om WeCrashed här.

En annan start up som orsakat braskande rubriker är medicinteknikföretaget Theranos. Grundaren Elizabeth Holmes jämfördes med Steve Jobs, korades av Times som en av de 100 mest inflytelserika näringslivspersonerna och blev en av USA:s yngsta miljardärer. 2015, när Theranos blodtestteknik avslöjats som en bluff, vände allt. Nu är hon dömd för bedrägeri och väntar på att få sitt straff.

Amanda Seyfried spelar Elizabeth Holmes i Hulu-serien The Dropout. Den 3 mars släpper den amerikanska streamingtjänsten de tre första avsnitten. Disney+ bör bli hem för serien i Sverige.

Amanda Seyfried som Elizabeth Holmes i The Dropout. Foto: Beth Dubber/Hulu

Läs mer om The Dropout här.

Av Theranos och Wework finns bara aska kvar. Delningsföregångaren Uber är däremot fortsatt en jätte på sin marknad även om grundaren Travis Kalanick under kaotiska former förlorat sin position i bolaget. Först tvingades han avgå som vd och sedan blev han också utkastad från sitt eget styrelserum.

Travis Kalanick spelas av Joseph Gordon-Levitt i en Showtime-serie där Billions-skaparna berättar den sedelärande historien om Ubers berg-och-dalbana. Den 27 februari är det premiär för Super Pumped: The Battle For Uber. Showtimes serier har numera sitt hem hos Paramount+.

Läs mer om Super Pumped här.