Filmrecension: Sin City: A Dame to Kill For

Genre: Action
Premiär: 2014
Tjänst: C More

Robert Rodriguez tråkar ut sig själv och oss andra med en dyster och idélös resa till syndens stad. Eva Green är dock väldigt trevlig att se på i Sin City: A Dame to Kill For.

Regissören Robert Rodriguez pratade vitt och brett om sin fantastiska tv-serieversion av From Dusk till Dawn, som enligt honom innehåller allt som inte rymdes under filmens 108 minuter, men som fansen älskar. Han hade fel. Jag är ett fan, och jag började hata serien redan i inledningen av premiäravsnittet, som var ett hopkok av gammal skåpmat och trivialiteter.

Rodriquez har talat lika varmt om Sin City-uppföljaren A Dame to Kill For – och han har lika grundligt fel här. Om det enda han får ut av Frank Millers vackra svartvita tecknade serie är att upprepa den första filmen – med andra hetsporrar och kvinnocharmörer men utan det drivna berättandet, den poetiska Spillane-dialogen och de starka karaktärerna – finns det inga skäl att ens försöka.

A Dame to Kill For har starkare skådespelare än den första Sin City-filmen. Mickey Rourke, kraftig och med en röst torr som sandpapper, skiner forfarande i de vackra svartvita scenerna. Han får sällskap av en durkdriven privatdetektiv (Josh Brolin) och en elegant och flirtig gambler (Joseph Gordon-Levitt). I gengäld är historierna ofta papperstunna och slitna kopior av 2005-originalet där vi åter stöter ihop med stadens tjejgäng, korrupta poliser och gangsterkungar. I en stad som är så livlig som Sin City borde det vara möjligt att hitta annat att utforska.

Eva Green fyller ut varje scen hon är med i. Först i sin födelsedagskostym och senare i genomskinliga underkläder och figursydda klänningar. Hon gestaltar en klassisk femme fatale till punkt och pricka: välsvarvad, vacker och beräknande, med ett fast grepp om skrevet på flera av Sin Citys mäktiga män. Hon och Mickey Rourke är dock små ljuspunkter i en film som säkert är en cinematografisk tour de force av effekter och tecknade rutor, men som vill alldeles för lite.

 

Det känns som om Sin City: A Dame to Kill For har ringts in från Bahamas av en utbränd och idélös Rodriguez, som borde ha lämnat originalet i fred. I sin nuvarande inkarnation skapar den nämligen ingen entusiasm för den kommande tv-serien om syndens stad som det ryktas om.
Thomas Tanggaard