Seyfried som Holmes i The Dropout

Hon var höjd till skyarna. Sedan kom kraschen. Nu finns de första bilderna på Amanda Seyfried som Theranos-grundaren Elizabeth Holmes i The Dropout.

Tv-serien The Dropout baseras på en dokumentär podcast med samma namn som berättar den märkliga och fascinerande historien om entreprenören Elizabeth Holmes och hennes biotechföretag Theranos.

Amanda Seyfried, känd från bland annat Mamma Mia-filmerna och Oscarsnominerad för sin roll i David Finchers film Mank, spelar huvudrollen och är också med och producerar miniserien. Seyfried tog över rollen efter Saturday Night Live-stjärnan Kate McKinnon som lämnade Hulu-projektet i februari. 

Naveen Andrews spelar Sunny Bakwani, Holmes mycket äldre ex-pojkvän och affärspartner. Rollistan inkluderar även William H Macy Laurie Metcalf, Sam Waterston, Dylan Minnette, Utkarsh Ambudkar, Alan Ruck, Elizabeth Marvel, LisaGay Hamilton och Michaela Watkins.

Naveen Andrews och Amanda Seyfried. Foto: Beth Dubber/Hulu

Seriens showrunner och producent är New Girl-skarpen Liz Meriwether, som fastnade i Elizabeth Holmes historia efter att ha läst en artikel om henne i Vanity Fair.

“Jag upplever att den här historien har många gråskalor, och jag tror att särskilt i dessa tider finns det en önskan om att saker är svarta eller vita och rätt eller fel. Och jag tror att den här historien är väldigt intressant just på grund av de här gråtonerna”, säger Meriwether i en intervju i Entertainment Weekly.

Elizabeth Holmes grundade medicinteknikföretaget Theranos 2004 efter att ha hoppat av universitetsstudierna på Stanford. Företaget blev snabbt framgångsrikt och år 2015, när Elizabeth Holmes korades av tidskriften Times till en av de 100 mest inflytelserika personerna inom näringslivet, uppskattades hennes förmögenhet till nio miljarder dollar. Ett år senare, sedan Theranos blodtestteknik avslöjats som en bluff, var hela hennes förmögenhet borta. 

Foto: Beth Dubber/Hulu

På senare år har den nu 37-åriga Elizabeth Holmes fått ägna en stor del av sin tid åt att försvara sig i rätten. I nuläget står hon åtalad för elva fall av bedrägerier kopplade till krav på företaget från patienter och investerare.

”Jag tror att den största frågan för mig var alltid just henne, vad som pågick i hennes huvud och vem hon är och varför hon fattade de beslut hon gjorde. Det var det som hela tiden drog mig tillbaka till historien och det är nästan ett mysterium för mig att försöka ta reda på vem hon är.

The Dropout har premiär den 3 mars då de tre första avsnitten blir tillgängliga på den amerikanska streamingtjänsten Hulu. Hulu ägs av Disney. I Sverige bör därför Disney+ och Star ligga närmast till hands för miniserien som totalt består av åtta avsnitt.