Trailer: David Tennant som KGB-agenten Litvinenko

“Om vi följer giftet hittar vi giftmördaren”. David Tennant spelar avhoppade KGB-agenten Aleksandr Litvinenko i den brittiska dramatiseringen som har premiär på Viaplay den 17 januari.

Tv-serien Litvinenko bygger på en sann världskänd historia och har skapats med stöd av flera av nyckelpersonerna i den uppmärksammade polisutredningen, däribland Aleksandr Litvinenkos familj och de före detta New Scotland Yard-poliserna Clive Timmons och Brent Hyatt.

Berättelsen inleds med att två poliser kallas till University College Hospital i London för att prata med en svårt sjuk patient vars symtom först inte kan förklaras av läkarna. Patienten visar sig vara regimkritikern och före detta KGB-översten Aleksandr Litvinenko, som påstår sig ha blivit förgiftad av ryska agenter på direkt order av den ryska presidenten Vladimir Putin.

Litvinenko ger poliserna en detaljerad redogörelse av händelserna som ledde fram till hans plötsliga dödliga sjukdom, orsakad av det kraftigt radioaktiva ämnet polonium-210.

Historien från 2006 dramatiseras av den brittiska kanalen ITV. I rollen som Aleksandr Litvinenko syns David Tennant. Tennant slog igenom som tidsresande sci fi-doctor i Doctor Who, en roll som han nyligen repriserade hos BBC. Han har på senare tid också radat upp roller som seriemördare (Des), äventyrare (Around The World In 80 Days) och demon (Good Omens). 

“Precis som de flesta minns jag när jag såg den där bilden på Aleksandr ”Sasha” Litvinenko i sjukhussängen och hur jag snabbt läste in mig på hela historien. Först kändes allt så osannolikt, som något taget ur en James Bond-film. Det kändes inte som något som händer i den verkliga världen. Och så den där alarmerande, drabbande bilden på honom som var så kraftfull”, säger David Tennant.

Dramat följer också Aleksandr Litvinenkos stridbara hustru Marina Litvinenko, som porträtteras av Margarita Levieva (The Deuce, The Blacklist). Hon kämpar outtröttligt för att övertyga den brittiska regeringen om att offentliggöra namnen på hennes makes mördare och bekräfta den ryska statens roll i mordet.

Mark Bonnar (Shetland) spelar Clive Timmons och Neil Maskell (Small Axe, Utopia) spelar Brent Hyatt.

Den 17 januari är det premiär på Viaplay som precis släppt den den officiella trailern.