Brittiskt seriemördardrama till C More

Britterna kan i dagarna se David Tennant som den skotska seriemördaren Dennis Nilsen, kallad Des. I Sverige kommer miniserien att visas av C More.

Luke Neal och Lewis Arnold har skapat miniserien Des som gräver i psyket på en av Storbritanniens mest ökända seriemördare. Manuset bygger på Brian Masters bok Killing For Company, där författaren samarbetade med Dennis Nilsen själv för att försöka förstå mannen som mördade upp till 15 män och pojkar i sin lägenhet under åren 1978 till 1983,

Det tog polisen fem år innan de förstod att jakten på en seriemördare hade inletts. Dennis Nilsen lyckades under hela den tiden närma sig unga och sårbara personer utan att bli upptäckt.

David Tennant, känd från bland annat Doctor Who och Jessica Jones, gör en porträttlik Dennis Nilsen. I den här videon berättar den skotska skådespelaren hur han transformerades till seriemördaren.

De två andra centrala rollerna spelas av Jason Watkins (The Crown), som författaren Brian Masters, och Daniel Mays (Line of Duty) som detektiven Peter Jay, det vill säga den polis som först förstod att det gick en seriemördare lös. Historien berättas utifrån de tre huvudpersonernas perspektiv, det vills säga seriemördarens, författarens och polisdetektivens perspektiv.

Genom att skildra polisutredningen och rättegången berättas även hur allmänhetens syn på offren påverkades av mediabevakningen.

Daniel Mays och David Tennant som detektiv respektive seriemördare.

Dennis Nilsen levde fortfarande när produktionen av ITV-dramat inleddes, men avled 2018 vid 72 års ålder. Han hade då tillbringat sina 35 sista år bakom lås och bom.

Seriemördardramat visas just nu i Storbritannien uppdelat under tre dagar, den 14-16 september. C More har köpt rättigheterna i Norden, men har ännu så länge inte kommunicerat något svenskt premiärdatum för Des.