David Tennant som seriemördare

David Tennant ska spela seriemördare. Det är den brittiska kanalen ITV som ska berätta historien om den skotska seriemördaren Dennis Nilsen, kallad Des.

Luke Neal och Lewis Arnold har skapat miniserien Des som ska gräva i psyket på en av Storbritanniens mest ökända seriemördare. Manuset, skrivet av Luke Neal och Kelly Jones, bygger på Brian Masters bok Killing For Company, där författaren samarbetade med Dennis Nilsen för att försöka förstå mannen som mördade minst 15 män och pojkar i sin lägenhet under åren 1978 till 1983.

ITV har precis släppt den första bilden på David Tennant i titelrollen. Tennant, som liksom Nilsen kommer från Skottland, har allt från Doctor Who till Jessica Jones på sitt cv och var senast synlig i Good Omens.

De två andra centrala rollerna spelas av Jason Watkins (The Crown), som författaren Brian Masters, och Daniel Mays (Line of Duty) som detektiven Peter Jay, det vill säga den polis som först förstod att det fanns en seriemördare lös. Historien berättas från både författarens och polisdetektivens perspektiv.

ITV-serien i tre delar ska utforska de personliga och yrkesmässiga konsekvenserna av att komma i kontakt med en man som Dennis Nilsen, liksom hur Nilsen kunde närma sig unga och sårbara personer under så lång tid utan att bli upptäckt. Det tog polisen fem år innan de förstod att jakten på en seriemördare hade inletts.

Seriens skapare vill också genom att skildra polisutredningen och rättegången visa hur allmänhetens syn på offren påverkades av mediabevakningen och ställer samtidigt frågan hur långt vi kommit sedan dess.

Dennis Nilsen dömdes och sattes i fängelse 1983, och avled i maj 2018.