Tennant som Litvinenko på Viaplay

Den före detta KGB-översten Aleksandr Litvinenko förgiftades i London 2006. I den brittiska dramatiseringen spelas han av David Tennant. Litvinenko har premiär på Viaplay den 17 januari.

Tv-serien Litvinenko har skapats med stöd av flera av nyckelpersonerna i polisutredningen, däribland Aleksandr Litvinenkos familj och de före detta New Scotland Yard-poliserna Clive Timmons och Brent Hyatt.

Serien inleds med att två poliser kallas till University College Hospital i London för att prata med en svårt sjuk patient vars symtom först inte kan förklaras av läkarna. Patienten visar sig vara regimkritikern och före detta KGB-översten Aleksandr Litvinenko, som påstår sig ha blivit förgiftad av ryska agenter på direkt order av den ryska presidenten Vladimir Putin.

Litvinenko ger poliserna en detaljerad redogörelse av händelserna som ledde fram till hans plötsliga dödliga sjukdom, orsakad av det kraftigt radioaktiva ämnet polonium-210.

Historien dramatiseras av den brittiska kanalen ITV som knutit till sig David Tennant i rollen som titelkaraktären. Tennant slog igenom som sci fi-doctor (Doctor Who) och har på senare tid radat upp roller som seriemördare (Des), äventyrare (Around The World In 80 Days) och demon (Good Omens).

Dramat följer också Aleksandr Litvinenkos stridbara hustru Marina Litvinenko, som porträtteras av Margarita Levieva (The Deuce, The Blacklist). Hon kämpar outtröttligt för att övertyga den brittiska regeringen om att offentliggöra namnen på hennes makes mördare och bekräfta den ryska statens roll i mordet.