Jorden runt på 80 dagar för David Tennant

Ännu en ikonisk roll för David Tennant. Skotten ska spela Phileas Fogg i en BBC-bearbetning av den litterära klassikern Jorden runt på 80 dagar.

Jorden runt på 80 dagar skrevs av fransmannen Jules Vernes redan 1872–1873 och har översatts till svenska flera gånger, av bland andra den svenska Nobelpristagaren Eyvind Johnson. I korthet handlar romanen om den brittiske gentlemannen Phileas Fogg som slår vad om att han kan resa jorden runt på 80 dagar. Med sig på färden tar han sin franske betjänt, Jean Passepartout.

Den litterära klassikern har bearbetats flera gånger både för filmduken och tv-skärmarna. David Niven, Pierce Brosnan, Steve Coogan och Jarl Kulle har alla gestaltat Phileas Fogg. Nu är det David Tennants tur att bidra med sin tolkning av äventyraren i en bearbetning av Around The World In 80 Days gjord av Ashley Pharoah (Life on Mars) och Caleb Ranson (Child of Mine).

David Tennant är en av världens mest eftertraktade tv-skådespelare med hyllade roller i Broadchurch, Jessica Jones, Doctor Who och Good Omens på sin cv. Nyligen skrev Tennant också på för att spela den skotska seriemördaren Dennis Nilsen i ITV-serien Des.

Den nya versionen av Around the World in 80 Days behöver förstås även en ny Jean Passepartout och Abigail Fix, journalisten som vill visa att hon kan hävda sig i en manlig värld genom att att hänga med på resan och rapportera om den. De två rollerna görs av fransmannen Ibrahim Koma (Sous le Soleil) och Leonie Benesch (The Crown).

BBC har beställt åtta entimmesavsnitt av serien som börjar spelas in i februari 2020 med tänkt premiär i slutet av samma år.

”Det här är ett väldigt spännande projekt med ett fantastiskt team både framför och bakom kameran. Vi kan inte vänta på att få se deras ambitiösa bearbetning av denna klassiska roman för en ny generation”, kommenterar BBC:s programchef Sue Deeks.