Mackenzie Davis i Station Eleven-serie

Mackenzie Davis och Himesh Patel ska spela huvudrollerna i det postapokalyptiska HBO Max-dramat Station Eleven, ännu en serie född ur en bestseller.

I det här fallet handlar det om Emily St John Mandels bästsäljande bok från 2014 om livet efter att en pandemisk influensa exploderat över hela världen som en kärnvapenbomb och dödat över 99 procent av befolkningen. 20 år senare känns livet förhållandevis säkert i relation till pandemin, men andra faror lurar och hotar allt som de överlevande har byggt upp.

I boken pendlar berättelsen framåt och bakåt i tiden, och enligt synopsisen kommer Patrick Somerville att strukturera tv-serien på liknande sätt. Somerville, senast aktuell med Netflixserien Maniac, är exekutiv producent, manusförfattare och showrunner för två nya HBO Max-serier. Förutom Station Eleven även Made for Love med Christin Milioti och Ray Romano i huvudrollerna.

Mackenzie Davis, som de senaste åren ägnat sig åt filmroller (Terminator: Dark Fate har premiär i november), gjorde en av huvudrollerna i den utmärkta AMC-serien Halt and Catch Fire och medverkade i det Emmy-belönade Black Mirror-avsnittet San Junipero. I Station Eleven spelar hon Kirsten, en överlevande från pandemin och medlem i en postapokalyptisk Shakespeare-ensemble.

Himesh Patel syntes senast i Danny Boyles film Yesterday och är redan en del av HBO-familjen i och med rollen i Armando Iannuccis kommande rymdkomedi Avenue 5. I Station Eleven porträtterar han Jeevan, en arbetslös man med förtappad själ som tvingas stiga fram som ledare när influensaattacken slår till.

Miniserien i tio avsnitt förväntas ha premiär någon gång under våren 2020 då Warner Media kastar sig in i streamingkriget i USA med lanseringen av sin streamingtjänst. HBO Max har redan samlat på sig en imponerande tv-katalog (inklusive Vänner, Vita huset, Doctor Who och Big Bang Theory) och presenterat en rad egna originalserier utöver Patrick Somervilles två draman. Bland mycket annat en reboot av Gossip Girl, Lupita Nyong’os Americanah, en Grease-spinoff, en ny Lena Dunham-dramedy, och Big Bang Theory-stjärnan Kaley Cuocos dramaserie The Flight Attendant.

Exakt hur lanseringen av HBO Max kommer att påverka HBO Nordics katalog är i nuläget i högsta grad oklart.