Klartecken för Sam Mendes satirserie The Franchise

Trött på superhjältefilmer? Komediserien The Franchise driver med hela Marvel- och DC-konceptet. HBO har beställt serien från stjärnregissören Sam Mendes och Veep-skaparen Armando Iannucci.

Himesh Patel (Station Eleven) och Aya Cash (You’re The Worst) leder ensemblen som ska göra parodi av vad som händer bakom kulisserna under inspelningen av en superhjältefilm.

I rollistan finns även Billy Magnussen (Made for Love), Jessica Hynes (Spaced), Darren Goldstein (Ozark), Lolly Adefope (Shrill), Isaac Powell (American Horror Story), Daniel Brühl (Inglourious Basterds) och Richard E Grant (Can You Ever Forgive Me?).

Himesh Patel i Station Eleven. Foto: HBO Max.

Bakom kameran finns det ännu mer välkända namn.

Seriens skapare är Oscarsbelönade filmregissören Sam Mendes, känd även för att ha varit gift med Kate Winslet i ett antal år i början av 2000-talet. 

Efter en lång och framgångsrik filmkarriär doppar 58-årige Mendes för första gången tårna i tv-dammen. Sam Mendes har även regisserat det pilotavsnitt som författats av seriens showrunner, Emmy-belönade Jon Brown (Succession, Veep) och som HBO nu gett grönt ljus. Även Veeps skapare Armando Iannucci finns med i bakgrunden som en av de exekutiva producenterna, så det är inte förvånande att seriens synopsis skvallrar om satiriska element.

The Franchise har tidigare beskrivits som serie om en “förhoppningsfull besättning som är fångad inuti en dysfunktionell, meningslös, glädjefylld, helvetisk superhjälteproduktion”. Den officiella beskrivningen från HBO lyder nu: “Besättningen på en oälskad franchisefilm kämpar för sin plats i ett vilt och ostyrigt cinematiskt universum. The Franchise sätter strålkastarljuset på det hemliga kaoset i den värld där superhjältefilmer skapas, för att ställa frågan – hur exakt skapas den cinematiska korven? För varje misslyckande har en ursprungshistoria”.

Produktionen av The Franchise startar när skådespelarnas strejk i Hollywood är över.