Hill och Stone återförenas i Maniac

Den 21 september är det äntligen premiär för Maniac, Netflix-serien som återförenar Jonah Hill och Emma Stone. Den första teasern målar upp en surrealistisk värld.

Jonah Hill och Oscar-belönade Emma Stone i Maniac.

År 2007 gick high school-filmen Superbad (Supersugen) upp på biograferna och satte fart på karriärerna för Jonah Hill och Emma Stone. Nu återförenas duon i en mörk humorserie som också har Justin Theroux (The Leftovers), Sally Field (Brothers & Sisters) och Jemima Kirke (Girls) i rollistan. Cary Fukunaga, hyllad för sin regi i den första säsongen av True Detective och i Netflix originalfilm Beast of No Nation, har regisserat alla tio avsnitten.

Maniac bygger på en norsk satirserie med samma namn från 2015. I den norska originalserien heter huvudpersonen Espen och är i 30-årsåldern. Inne i Espens huvud är hans liv ett enda långt party, men i verkligheten är han patient på ett psykiatriskt sjukhus och har aldrig yttrat ett ord. När Espens nya psykolog börjar utmana honom blir han tvungen att omvärdera vad det är för liv som han egentligen vill leva.

Hur mycket av den historien som finns kvar i bearbetningen av Leftovers-författaren Patrick Somerville återstår att se. Det vi vet är att Emma Stone och Jonah Hill spelar två främlingar, Annie Landsberg och Owen Milgrim, som av olika skäl hamnar som deltagare i ett avancerat läkemedelsförsök. Enligt forskaren bakom testet, Dr James K Mantleray (Theroux), kan pillren reparera alla själsliga problem, vare sig det handlar om psykisk sjukdom eller hjärtesorg, men saker och ting spårar ur.

Den första teasern avslöjar inte mycket, men ger oss en hint om att det är något creepy som pågår i den futuristiska miljön:

Vi skrev om Maniac första gången redan i mars 2016 (här), så väntan har varit lång, men den 21 september landar alltså miniseriens tio halvtimmeslånga avsnitt hos Netflix.

Uppdatering 6 augusti.

Här är en längre trailer som ger en bättre bild av vad vi kan förvänta oss av Maniac.