Teaser: John Krasinski som Jack Ryan

Terrororganisationen IS utgör det stora hotet i den första tv-serien om Jack Ryan. John Krasinski har huvudrollen i Amazons fristående tv-serie, Tom Clancy’s Jack Ryan.

Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck och Chris Pine har alla tidigare presenterat sina versioner av CIA-agenten som i filmerna först blir presidentens rådgivare och sedan själv president. I den första tv-serien tas rollen över av John Krasinski. Här är teasern med de första bilderna på Krasinski som actionhjälten Jack Ryan.

John Krasinski slog igenom i den amerikanska versionen av The Office där han var ena halvan av komediseriens favoritpar Jim och Pam. Den rollen är mycket långt från Jack Ryan. Rolltolkningen i actionfilmen 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi ligger närmare. Till den rollen byggde Krasinski muskler som han lär ha nytta av även i sin första stora tv-roll sedan 2013 då The Office stängde butiken.

13 Hours regisserades av Michael Bay. Han finns också med i bilden när Jack Ryan blir Amazon-serie. Det är Michael Bays bolag som producerar actionserien som skapats av Carlton Cuse och Graham Roland, båda mest kända för sitt arbete med fenomenet Lost. Första avsnittet är regisserat av norrmannen Morten Tyldum, Oscarsnominerad för The Imitation Game. John Krasinski har sällskap av bland andra Wendell Pierce (Ray Donovan, The Wire) och Abbie Cornish (Limitless) i rollistan.

Amazon brukar normalt testa alla nya tv-projekt genom att låta tittarna ta ställning till pilotavsnitt, men i fallet Jack Ryan köpte streamingtjänsten en hel säsong direkt. Den första säsongen av den fristående berättelsen kretsar kring hotet från terrororganisationen IS. När serien startar är Jack Ryan fortfarande en CIA-analytiker med skrivbordsjobb. Men när han råkar snubbla på ett antal märkliga transaktioner så kastas Ryan rakt in i en katt- och råtta-lek som tar honom genom Europa och Mellanöstern i jakten på terrorister som förbereder ett massivt attentat mot USA och dess allierade.

Det finns ännu inget premiärdatum för Tom Clancy’s Jack Ryan som dyker upp på den amerikanska streamingtjänsten i början av nästa år. Var serien kommer att gå att streama i Sverige återstår att se.