Tv-serierna som hakar på filmtrenden

Downton Abbey, Deadwood, Breaking Bad och nu senast nya uppgifter om Sopranosfilmen. Långfilmstrenden är stark i tv-världen just nu.

Att långfilmer blir tv-serier är vanligt. Westworld är ett aktuellt exempel. Att populära tv-serier blir långfilmer är heller inte unikt, men oftast handlar det då om nytolkningar. Den nya trenden är att låta populära tv-serier avslutas eller återuppstå i långfilmsformat som ett extra långt kärleksbrev till de lojala fansen.

Här är sju aktuella exempel på populära tv-serier som är på gång att bli långfilmer.

Timothy Olyphant som Seth Bullock.

Deadwood. När vi möter Al Swearengen (Ian McShane), Seth Bullock (Timothy Olyphant) och de andra igen har det i Deadwood-världen gått tio år sedan vi mötte karaktärerna senast. HBO-filmen Deadwood: The Movie har premiär den 31 maj. Alla 26 avsnitt av den mångfaldigt Emmybelönade western-serien finns på HBO Nordic. 

Downton Abbey-folket har återigen filmat på Highclere Castle.

Downton Abbey. Julian Fellowes, som skrev varenda avsnitt av det hyllade brittiska kostymdramat, valde att avsluta tv-serien på nyårsaftonen 1926. Det är oklart hur långt framåt i tiden som Fellowes förlagt den nya historien. I stort sett hela originalensemblen återvänder. Filmen med samma titel som serien, har svensk biopremiär den 13 september.

Aaron Paul som meth-tillverkaren Jesse Pinkman.

Breaking Bad. Seriens skapare Vince Giligan skriver manuset även till filmen som ska kretsa kring Aaron Pauls karaktär Jesse Pinkman. Huruvida huvudpersonen Walter White (Bryan Cranston) också dyker upp är oklart. AMC var hem för tv-serien men det blir Netflix som visar filmen först. Alla säsongerna av Breaking Bad och spinoffen Better Call Saul finns på Netflix.

Andrew Lincoln som Rick Grimes.

The Walking Dead. Andrew Lincoln lämnade zoombieserien i säsong nio. Men historien är inte över för Rick Grimes som ska få tre filmer dedikerade till sig. ”Vi vet inte när de släpps, men produktionen startar 2019”, meddelade AMC när filmprojektet presenterades. Åtta säsonger av The Walking Dead finns på HBO Nordic och från den 26 mars även på Viaplay.

Dulé Hill som Gus och James Roday som Shawn.

Psych. USA Network har precis gett klartecken för en uppföljare till filmen Psych: The Movie som kom 2017, tre år efter att kriminalserien avslutades. Filminspelningen startar i Vancouver i mars. I Psych: The Movie 2 återvänder Shawn (James Roday) och Gus (Dulé Hill) till platsen där allting startade: Santa Barbara. Tv-filmen ska visas på kabelkanalen senare i år.

Sopranos när det begav sig. Sex säsonger blev det 1999-2007.

The Sopranos. 20 år efter att The Sopranos hade premiär på HBO så ska skaparen David Chase ta fansen tillbaka till 1960-talet i en film med titeln The Many Saints of Newark. Alessandro Nivola ska spela Dickie Moltisanti, Carmela Sopranos kusin och Tony Sopranos mentor. Tony Soprano som ung ska i filmen spelas av James Gandolfinis son Michael. Biopremiär den 25 september 2020.

Maura har stått i centrum, men i musikalfilmen är karaktären utskriven.

Transparent. Jeffrey Tambor, som spelade Maura i fyra säsonger, fick lämna serien efter en av många #Metoo-skandaler. Skaparen Jill Soloway tyckte inte att det gick att fortsätta som om ingenting hänt och bestämde sig för att i stället göra en musikalfilm. Filmen har premiär den 27 september. Viaplay är svenskt hem för Transparent.

Uppdaterad 2019-03-16 med uppgifter om Sopranos-filmen.