The Sopranos-film på biodukarna 2020

Allt fler populära tv-serier återuppstår i långfilmsformat. The Sopranos är ännu ett exempel. I september 2020 går prequel-filmen The Many Saints of Newark upp på biograferna.

Tv och film flyter allt mer ihop. Inte minst på Netflix. En trend i samma riktning är alla populära tv-serier som nu hoppar över till långfilmsformatet. Downton Abbey, Deadwood och Breaking Bad är några aktuella exempel (fler exempel här). 20-årsjubilerande The Sopranos är ytterligare ett.

Tv-serien om maffiafamiljen i New Jersey började sändas på HBO 1999. I dag betraktas The Sopranos som en av de bästa tv-serierna genom tiderna. Totalt vann serien 21 Emmys. Alla de sex säsongerna finns att streama på HBO Nordic.

James Gandolfini som spelade huvudrollen som Tony Soprano avled 2013. För att komma runt detta så planeras en så kallad prequel som ska ge mer bakgrund till det vi fick se i tv-serien. Seriens skapare David Chase och hans medförfattare Lawrence Konner har valt att förflytta berättelsen till 1960-talet då raskonflikterna i området var som störst mellan afroamerikaner och italienskättade. Alan Taylor ska regissera filmen.

I centrum för prequel-historien står Dickie Moltisanti, kusin till Carmela Soprano och sedermera mentor till självaste Tony Soprano. Dickie var Christopher Moltisantis far, men var vid tiden för när tv-serien utspelade sig redan mördad. 

Vilka av de älskade karaktärerna, och skådespelarna, från tv-serien som kommer att dyka upp i filmen är fortfarande hemligt. Det vi vet är att Alessandro Nivola gör rollen som Dickie Moltisanti och att Tony Soprano ska spelas av den James Gandolfinis egen son Michael. Enligt Deadline ska även Vera Farmiga, Ray Liotta, Jon Bernthal, Corey Stoll, Billy Magnussen och John Magaro vara klara för filmen.

The Many Saints of Newark kommer att ha biografpremiär i USA den 25 september nästa år. Återstår att se om Sopranos-filmen kommer till svenska biografer.