True crime-serie med Firth och Collette

Var det en olycka eller ett mord? Colin Firth och Toni Collette spelar författaren Michael Peterson och hans hustru Kathleen i true crime-serien The Staircase.

The Staircase är en uppmärksammad dokumentärserie från 2018 om ett spektakulärt mordfall från 2001. Serien finns på Netflix. Nu har brottsfallet också dramatiserats, men denna gång hos HBO Max, som nu har presenterat både premiärdatum och teaser för miniserien som också heter The Staircase.

Titeln syftar på att Kathleen Peterson, som 2001 rapporterades död, enligt maken och författaren Michael Peterson ramlat nedför en trappa i deras hem och på så sätt förolyckats. Polis och åklagare misstänkte direkt att författaren mördat sin andra hustru och arrangerat alltihop för att få det att se ut som en tragisk olycka. Det ledde till ett uppmärksammat och utdraget rättsfall som fortfarande 20 år senare väcker fascination.

Nu 78-åriga Michael Peterson gav 2019 ut sin egen version av livet efter sin andra hustrus död i memoarboken Behind the Staircase.

Colin Firth som Michael Peterson i centrum för en familjemiddag. Foto: HBO Max

Harrison Ford var ett tag påtänkt för rollen som Michael Peterson, men han försvann från projektet på vägen till serie och i stället är det Oscarsbelönade Colin Firth som har den ledande rollen i HBO Max-serien. Hustrun Kathleen spelas av Toni Collette, senast aktuell i Netflixserien Pieces of Her.

I rollistan finns även Michael Stuhlbarg, Juliette Binoche, Dane DeHaan, Olivia DeJonge, Rosemarie DeWitt, Tim Guinee, Patrick Schwarzenegger, Sophie Turner, Vincent Vermignon, Odessa Young och Parker Posey. 

Här är den första teasern:

Det officiella premiärdatumet för The Staircase är den 5 maj, vilket i Sverige i praktiken betyder den 6 maj. HBO Max släpper då de tre första avsnitten. Resten av miniseriens totalt åtta avsnitt släpps vecka för vecka.