Serie om Cohen och hans norska musa

Leonard Cohens kärlekshistoria med norska Marianne Ihlen ska bli dramaserie av Lillyhammer-skaparen Øystein Karlsen.

Øystein Karlsen (Exit, Lillyhammer) planerar en serie i åtta avsnitt som han både ska skriva manus till och regissera. So Long, Marianne beskrivs som en intim historia om två lika ensamma personer som blir förälskade under en period i livet när de fortfarande håller på att lära känna sig själva. Vilka som ska spela Leonard Cohen och Marianne Ihlen är ännu inte klart.

En majoritet av handlingen kommer att utspela sig på den grekiska ön Hydra där Leonard Cohen mötte sin norska musa på 1960-talet. På ön befinner sig även den norska författaren Axel Jensen, ex-make till Marianne Ihlen.

Relationsdramat följer samtidigt Leonard Cohens karrär från fattig poet till världsstjärna, och hur den kaotiska relationen mellan Cohen och Ihlen inspirerade den kanadensiska singer-songwritern att skriva låtar som ‘So Long, Marianne’, ‘That’s No Way To Say Goodbye’ och ‘Bird On The Wire’.

Scener kommer även att spelas in i Marianne Ihlens hemstad Oslo, liksom i London, New York och Montreal.

”Det låter kanske konstigt för att komma från mig, men som världen är nu så känns det viktigt att göra något livbejakande. Serien handlar om att vara ung och hitta sin plats i världen, samtidigt som det är en hyllning till livet och att våga älska även om man vet att det gör ont. So Long, Marianne handlar om att drömma stort utan be om ursäkt och samtidigt uppskatta det lilla som finns här och nu. Med allt vi omges av är det kanske det enda som går att hålla fast vid”, säger Øystein Karlsen till NRK.

Norska NRK delfinansierar det internationella tv-projektet och kommer att äga distributionsrätten i Skandinavien.

So Long, Marianne är inte det första tv-projktet om förhållandet mellan Leonard Cohen och Marianne Ihlen. På Amazon Prime finns dokumentären Marianne & Leonard: Words of Love som släpptes 2019.