Trailer: Kolonialism i The Expanse

DELA

Kolonialism och ignorans är centrala teman i den fjärde säsongen av sci fi-serien The Expanse. En nysläppt trailer domineras av ett tal med starka JFK-vibbar.

En första teaser, med premiärdatumet den 13 december, landade under San Diego Comic Con i somras. Det följdes under helgens New York Comic Con upp med en ny trailer. Talet som reciteras i trailern drar tankarna till John F Kennedys historiska månlandningstal, men här handlar det om utforska nya världar inom ramen för The Expanse-universumet.

I säsong fyra har mänskligheten fått access till tusentals nya planeter, vilket ökar spänningarna mellan Jorden, Mars och Belt. Först på tur att koloniseras är Ilus som är en planet med stora naturresurser. I trailern har besättningen på Rocinante landat på den nya planeten.

Som med många andra sci fi-serier så är de teman som utforskas i The Expanse ofta metaforer för universella frågeställningar om människans natur. “I den första säsongen pratade vi om första världskriget och nu diskuterar vi Europas invasion av Amerika”, förklarade showrunnern Naren Shankar under helgens panel.

The Expanse bygger på en framgångsrik bokserie. James SA Corey har skrivit böckerna som utspelar sig 200 år framåt i tiden. Handlingen i säsong fyra är inspirerad av den fjärde boken Cibola Burn.

The Expanse var på väg att läggas ned, men räddades av Amazon Prime. Överstebossen Jeff Bezos, själv ett fan av serien, gav i maj förra året beskedet till de dedikerade fansen att sci fi-dramat lever vidare. The Expanse har klart både med en fjärde och femte säsong i sitt nya hem.

De tre första säsongerna av The Expanse sammanfattas i den här Amazon Prime-videon: