17 heta nya serier som du inte vill missa

Tv-bolagen har ägnat de senaste månaderna åt att lansera massor av nya serier. Vi har valt ut de 17 mest spännande premiärerna.

Vare sig det rör sig om återvändande serier eller handlar om helt nya projekt så finns det numera enormt mycket att sätta tänderna i även under den tidigare så tv-fattiga sommarsäsongen – särskilt nu när både streamingtjänster och tv-kanaler köper in serier för att visa dem här hemma.

Tv-bolagen har de senaste månaderna presenterat mer än 50 nya serier, däribland ett helt gäng som är baserade på filmer, tecknade serier och böcker. Vi har har valt ut de serier som vi tror kommer att intressera kräsna tv-tittare allra mest.

FeartheWalkingDeadFear the Walking Dead (AMC, 23 augusti, HBO Nordic 24 augusti)
I Fear the Walking Dead förflyttas handlingen från Atlanta till Los Angeles – och till en tidpunkt då zombierna verkligen övertrumfat civilisationen. Här får vi stifta bekantskap med en helt ny grupp av överlevande, som märker hur de långsamt tappar greppet om sig själva och sin vardag – allt medan zombierna sprider ut sig. Seriens skapare Robert Kirkman har redan berättat att Fear the Walking Dead med tiden kommer att hinna ikapp huvudserien och därmed existera parallellt med AMC:s megahit. Se trailern här.

supergirl-tv-2-jpg

Supergirl (CBS, 26 oktober)
Superhjälteserierna står som spön i backen, men det är sällan kvinnor som frontar dem. Supergirl är höstens undantag. Melissa Benoist, mest känd från Glee, har huvudrollen som Kara Zol-El. Kara har länge dolt de superkrafter som hon delar med sin kusin, men nu vid 24 års ålder har hon bestämt sig för att acceptera sin lott i livet och bli den hjälte hon hela tiden varit utsatt att bli. Greg Berlanti, som ligger bakom Arrow och The Flash samt nya Legends of Tomorrow och Blindspot, är seriens skapare. Se trailer här.

BLINDS-700x420

Blindspot (NBC, 21 september)
Minnesförlust är ett hett tema i seriesammanhang, och det är också det berättargrepp som Blindspot använder sig av. Serien tar sin utgångspunkt i när Jane Doe, spelad av Jaimie Alexander, vaknar upp mitt på Times Square i en jättestor sportväska med kroppen full av tatueringar och utan några minnen alls. En av tatueringarna rymmer namnet på en lokal FBI-agent, Kurt Weller, och det blir hennes enda ledtråd i försöken att ta reda på vem hon är och vad som ligger bakom alltihop. Trailer kan ses här.

HumansAMCHumans (AMC, 28 juni)
AMC har låtit sig inspireras av Sverige, när de i sommar placerar kameralinsen på science fiction-historien Humans, som alltså är en remake av SVT-serien Äkta människor från 2012-2013. Historien utspelar sig i framtiden där människoliknande robotar har blivit en del av vardagen och nu ansvarar för städning, barnpassning och äldreomsorg. Men vad sker när de plötsligt kräver att få vara med och bestämma eller inte längre bryr sig om att vara i samhällets tjänst? Det är utgångspunkten för Humans som redan fått klart med en andra säsong.

TheCatchThe Catch (ABC, början av 2016)
The Catch handlar om den framgångsrika bedrägeriutredaren Alice Martin (Mireille Enoss från The Killing), som själv blir bedragen av sin fästman Kieran (recastade Peter Krause). Mellan de fall hon ansvarar för på jobbet försöker hon spåra upp fästmannen och sätta stopp för hans bluff. ABC-serien produceras av Shonda Rhimes och Betsy Beers framgångsrika produktionsbolag Shondaland, som även ligger bakom Grey’s Anatomy, Scandal och How To Get Away With Murder. Bakom kulisserna-drama har troligen bidragit till att ABC inte gjort någon trailer, som inkluderar Krause, tillgänglig.

ShowMeAHeroShow Me A Hero (HBO Nordic, 17 augusti)
Show Me a Hero, som är skapad av David Simon (The Wire) och regisserad av den kanadensiska filmregissören Paul Haggis (Crash, Million Dollar Baby), är en sex avsnitt lång miniserie. Serien bygger på en dokumentär bok och är centrerad kring teman som ras, samhälle och gemenskap. Oscar Isaac spelar huvudrollen som Nicholas Wasicsko, landets yngste borgmästare i en stad som efter ett domslut beordras att bygga ett antal bostäder med låga hyror i ett kvarter dominerat av vita. Det blir ingen lugn historia. Trailer här.

TheExpanse1

The Expanse (Syfy, 14 december)
I The Expanse, som utspelar sig 200 år i framtiden, har människorna sedan länge koloniserat en rad planeter och börjat transportera varor runt i galaxen. Efterforskningarna efter en försvunnen flicka och upptäckten av det försvunna rymdskeppet The Scopouli för ihop två mycket olika män. Tillsammans drivs detektiven och kaptenen längre och längre in i en väv av bedrägerier och lögner – och plötsligt står de med tillgång till en hemlighet som vissa krafter vill göra allt för att hålla gömd för omvärlden. Se trailer här.

The Bastard Executioner -- Lee Jones as Wilkin Brattle.  Cr: Ollie Upton/FX

The Bastard Executioner (FX, oktober 2015)
The Bastard Executioner utspelar sig under kung Edvard I av Englands stenhårda styre på 1200-talet. Här möter vi den unga riddaren och krigaren Wilkin Brattle (Lee Jones), som mot sin vilja dras tillbaka till krigets fasor. FX utlovar massor av drama, action och intriger, och då det är Kurt Sutter, mannen bakom Sons of Anarchy, som skapat serien så tvivlar vi inte ett ögonblick på att det stämmer. Första säsongen består av tio avsnitt och börjar sändas på amerikansk tv i höst, troligen i oktober. Trailer här.

MINORITY REPORT: Pictured L-R: Meagan Good as Detective Vega and Stark Sands as Dash. ©2015 FOX Broadcasting Co. CR: Bruce Macaulay/FOX

Minority Report (Fox, 21 september)
I serieversionen av Minority Report skruvas det på en del saker. Här går en ”pre-cog”, Dash (spelad av Stark Sands), samman med en polis, Lara Vega (Meagan Good), för att stoppa framtida mord från att ske. Samtidigt letar de efter Dash tvillingbror Arthur som gömmer sig från ordningsmakten medan de också jagas av deras syster Agatha (Laura Regan). Serien har premiär på Fox den 21 september, och vi är mycket nyfikna på att se om den kan leva upp till sin filmförlaga. Se trailer här.

WHAS-6310.CR2

Wet Hot American Summer (Netflix, 31 juli)
Filmen Wet Hot American Summer blev en kulthit, och inget står i vägen för att komediserien – som har lyckats locka en lång rad av spelfilmens största stjärnor tillbaka till Camp Firewood – ska kunna fortsätta i samma spår när den har premiär på Netflix i slutet av juli. Bradley Cooper, Paul Rudd och Amy Poehler spelar världens äldsta tonåringar i denna nostalgitripp. Så res med till 1981, en tid då allt var roligare, dummare och vildare. Wet Hot American Summer: First Day of Camp består av åtta avsnitt.

ScreamQueens

Scream Queens (Fox, 22 september)
Scream Queens, som inte ska förväxlas med MTV:s Scream-serie (premiär 30 juni), är Glee- och American Horror Show-skaparen Ryan Murphys försök att ge tonårsskräckkomedin en plats även på tv-scenen och samtidigt en hyllning till Jamie Lee Curtis. Serien tar fart då studenten Grace börjar på Wallace University och under en rit upptäcker att hon och de andra tjejerna jagas av någon som liknar skolans maskot, The Red Devil. Härifrån går det över stock och sten med en rad brutala mord, som för flickorna närmare varandra. Trailer här.

legends-of-tomorrow_0DC’s Legends of Tomorrow (CW, början av 2016)
Ungdomskanalen The CW har redan Arrow och The Flash. Nu får de sällskap av ytterligare en superhjälteserie av Greg Berlanti. Precis som Marvel gjort med Avengers och Netflix nästa år gör med The Defenders har nu CW kastat sig över DC’s Legends of Tomorrow. Historien är centrerad kring tidsresenären Rip Hunter, som tvingas samla ihop en ovanlig grupp, bestående av både goda och onda superhjältar, för att försöka bekämpa ett farligt hot. Serien har premiär strax efter årsskiftet. Trailer här.

NUP_166054_0890.JPGMr Robot (USA Network, 24 juni)
Mr Robot har redan lagt en stor del av de amerikanska tv-kritikerna vid sina fötter och förnyats för en andra säsong. Det är inte svårt att förstå varför. Med Rami Malek i huvudrollen som den socialt avvikande programmeraren Elliot, som på dagen arbetar för en säkerhetsfirma och på kvällen är hackare, är grunden lagd för en ambitiös serie. Särskilt när Christian Slater, självaste Mr Robot, dyker upp och erbjuder honom att bli del av en anarkistisk rörelse. Svenske Martin Wallström gör sin första stora utländska roll i Mr Robot. Läs mer om hans roll här.

westworld-hboWestworld (HBO, början av 2016)
HBO:s trackrecord är imponerande. Det är därför svårt att se hur den kommande tv-versionen av science fiction-filmen Westworld, från 1973, kan bli annat än fantastisk. Historien som ursprungligen är författad av Michael Crichton, men bearbetad till serie av Jonathan Nolan och Lisa Joy, är djupt filosofisk och centrerad kring en nöjespark, där robotarna plötsligt löper amok och ger sig på parkens gäster. Ett av årets mest spännande tv-projekt. Anthony Hopkins och Evan Rachel Wood ingår i ensemblen. Se trailer här.

Jake McDorman stars in the new drama LIMITLESS, on Tuesdays 10:00-11:00 PM, ET/PT, in fall 2015, on the CBS Television Network Photo: CBS ©2015 CBS Broadcasting, Inc. All Rights Reserved

Limitless (CBS, 22 september)
Neil Burgers film från 2011, Limitless, hade Bradley Cooper i huvudrollen som den av skrivkramp drabbade författaren Eddie Morra. Nu blir filmen tv-serie med lite hjälp från CBS, Cooper själv och Craig Sweeny (Elementary). Tv-serien verkar börja där filmen slutade och berättar historien om Brian Finch (Jake McDorman) som i motsats till den ganska egoistiske Eddie Morra, vill använda mirakelmedlet (ett litet piller som hjälper dig att använda 100 procent av hjärnan), till att göra gott i världen. Se trailer här.

HEROES: REBORN -- "Awakening" Episode 101 -- Pictured: Zachary Levi as Luke Collins -- (Photo by: Christos Kalohoridis/NBC)

Heroes: Reborn (NBC, 24 september)
När vi återvänder till Heroes-universumet är Claire död. Skaparen Tim Kring har också avslöjat att det, precis som i verkliga livet, har gått fem år när Heroes: Reborn tar vid och fortsätter berätta historien om den ovanliga gruppen människor som plötsligt upptäckte att de har superhjälteförmågor. Stora delar av den ursprungliga ensemblen återvänder till sina respektive roller. NBC var tidigare inte intresserat av att väcka liv i projektet, men en massiv kampanj från fansen fick tv-bolaget på andra tankar. Nu blir det alltså en miniserie i 13 avsnitt trots allt. Trailer hittas här.

XFiles1The X-Files (Fox, 24 januari 2016)
Chris Carter skapade en modern kultserie när han i början av 1990-talet introducerade FBI-agenten och konspirationsteoretikern Fox Mulder och den evigt skeptiska läkaren Dana Scully. Den 24 januari 2016 återvänder paret i en sex avsnitt lång miniserie som sägs innehålla flera av de ingredienser som fick världen att förälska sig i Mulder och Scully och nynna på Mark Snows ikoniska toner. Mest av allt gläder vi oss åt att få se David Duchovny och Gillian Anderson tillsammans igen. Se första teasern med dialog här.