Alex Garland bakom ny sci fi-serie

Den Oscarsbelönade manusförfattaren Alex Garland är tillbaka med en ny sci fi-saga. Men den här gången har han valt tv-serieformatet. Sonoya Mizuno och Nick Offerman har huvudrollerna i Devs.

Alex Garland är bestsellerförfattaren som blev manusförfattare och regissör. Hans debutfilm Ex Machina hade Alicia Vikander i rollen som roboten Ava och katapultade henne till Hollywoodstjärna. Själv vann Garland en Oscar för bästa manus. Uppföljaren Annihilation, även den en tankeväckande och spännande sci fi-thriller, kan ses på Netflix.

Nu har Alex Garland tagit Sonoya Mizuno (Kyoko i Ex Machina) med sig till kabelkanalen FX och skapat sin första tv-serie. ”Jag ville verkligen veta hur det skulle vara att ha nästan åtta timmar på sig att berätta en historia i stället för två”, förklarade Garland under gårdagens Devs-panel under New York Comic Con.

Garland har lagt ned två års arbete på Devs och är nöjd med resultatet: ”Det känns som om jag tagit allt jag lärt mig och stoppat in i den här serien. Jag kan inte älska den mer.” Faktum är att han är så nöjd att han funderar på att samla samma gäng igen för att berätta en helt annan historia.

En trailer och flera klipp visades exklusivt för publiken på New York Comic Con. FX har dock nöjt sig med att efteråt släppa en kort teaser och de första bilderna på de två huvudrollsinnehavarna Sonoya Mizuno och Nick Offerman (Parks and Recreation).

Sonoya Mizuno spelar den unga mjukvaruutvecklaren Lily Chan. Enligt FX eget synopsis jobbar hon för det banbrytande Silicon Valley-företaget Amaya. Efter att pojkvännen tros ha begått självmord misstänker hon att något inte står rätt till. När Lily försöker utreda saken finner hon att alla vägar tycks leda till Amayas mystiska vd Forest (Nick Offerman) och till Devs, som är företagets topphemliga utvecklingsavdelning. I sitt försök att ta reda på sanningen upptäcker Lily en teknologisk konspiration som kan påverka hela världen.

Serien inleds med att Forest rekryterar Sergei (Karl Glusman) till Amaya, från ett företag där den senare arbetat med ett simuleringsprogram som kan förutse varje organism utveckling. Exakt hur Sergeis kompetens kan gynna Amaya som bygger kvantdatorer blir upp till honom själv att lista ut.

Miniserien i åtta avsnitt har premiär på kabelkanalen FX våren 2020. Vilken svensk streamingtjänst som blir hem för Devs är inte klart, men oddsen är goda att serien hamnar hos HBO Nordic.

Utöver bilden överst har FX även släppt dessa två bilder.

Nick Offerman som Forest. Foto: Miya Mizuno/FX
Sonoya Mizuno som Lily Chan. Foto: Miya Mizuno/FX