Trailer: Då inleds Vikings farvälsäsong

Början på slutet inleds i december. Den första delen av Vikings sjätte och sista säsong startar med ett dubbelavsnitt.

Från askan måste de resa sig, är tagline i den trailer som History Channel precis har släppt för att marknadsföra det två timmar långa premiäravsnittet den 4 december. Betyder för HBO Nordic-prenumeranter premiär i direkt anslutning.

Efter åratal av tumult och tragedier så närmar sig den våldsamma seriens klimax när Vikings beger sig till helt nya geografiska platser tusentals mil från Kattegatt. Där väntar nya rivaler och konsekvenserna av Ragnars död. Kriget är långt ifrån över.

För Gustaf Skarsgård, som sedan starten varit en viktig del i Vikings fasta ensemble, är dock serien över. Men båtbyggaren Floki är inte bortglömd. Ubbe och Torvi reser till Island för att ta reda på vad som ligger bakom Flokis mystiska försvinnande.

Den sjätte säsongen består av hela 20 avsnitt. De första tio sänds alltså med premiär den 4 december. Resten visas senare under 2020 med start på ett ännu inte annonserat datum.

“Jag har alltid vetat hur Vikings skulle sluta och efter 89 avsnitt är jag övertygad om att legenden om Ragnar Lodbrok och hans söner är färdigberättad och att vi lämnar våra fans med det definitiva slut som de är värda. Även om det är bittersweet är det fortfarande 20 avsnitt kvar och de mest ambitiösa och djupt emotionella avsnitten återstår”, säger seriens skapare Michael Hirst i ett uttalande.

Katheryn Winnick som spelar Lagertha kommer att göra regidebut under säsong sex då hon fått ansvar för ett avsnitten.