Regi av Johan Renck när tv-spel blir serie

De gjorde Chernobyl till en prisbelönad HBO-serie. Nu ska Craig Mazin och Johan Renck samarbeta igen. Svensken ska stå för regin när tv-spelet The Last of Us blir tv-serie.

Som tidigare har berättats ska Chernobyl-skaparen Craig Mazin göra HBO-serie av det populära Playstation-spelet The Last of Us. Han jobbar ihop med Neil Druckmann, den kreativa hjärnan bakom tv-spelet.

Enligt Hollywood Reporter är det nu också klart vem som ska regissera pilotavsnittet av The Last of Us. HBO och Craig Mazin hoppas skapa samma magi som i hyllade Chernobyl och väljer därför att återuppta det framgångsrika samarbetet med Johan Renck. Svensken kommer också, liksom Mazin och Druckman, att fungera som exekutiv producent för Sony Pictures Television-projektet.

Tv-serien ska bygga på den första versionen av The Last of Us som lanserades 2013 för Playstation 3. Utgångspunkten är att en pandemi för 20 år sedan slagit ut stora delar av mänskligheten. De som överlevt befinner sig i karantänzoner och utanför härjar blodtörstiga, smittade, hänsynslösa, laglösa människor. Överlevaren Joel får i uppdrag att smuggla ut tonåringen Ellie, som kan vara nyckeln till ett botemedel mot den smitta som orsakade pandemin. Tillsammans ger de sig i väg på en stentuff resa västerut genom ett apokalyptiskt USA. Craig Mazin har i en tweet lovat att Ellie kommer att vara gay även i tv-serien.

Nyfikenheten är stor kring vilka skådespelare som kommer att spela Joel och Ellie. Ingenting har ännu offentliggjorts när det gäller castingen, men spekulationerna är i full swing.

Johan Renck har länge varit en eftertraktad regissör i Hollywood och än mer efter Emmy-statyetten för Chernobyl. Renck sägs även vara aktuell för en miniserie baserad på romanen Illusionisten från 1965. Dessutom uppges han vara i förhandling om att regissera ytterligare en miniserie, en bearbetning av Girl A som bygger på en kommande bok av romandebutanten Abigail Dean.