Chernobyl-skaparen ger liv åt tv-spel

Chernobyl-skaparen Craig Mazin ska göra HBO-serie av Playstation-spelet The Last of Us. Han ska göra tv-serien ihop med skaparen av Joel och Ellie, Neil Druckmann.

Craig Mazin vann en Emmy för HBO:s hyllade serie om Tjernbolykatastrofen. Hans nästa projekt är något helt annat, en foray in i den fiktiva tv-spelsvärlden. Mazin ska tillsammans med Neil Druckmann, den kreativa hjärnan bakom The Last of Us, skriva manus till en tv-serie om Joel och Ellie och deras postapokalyptiska kamp för överlevnad. ”I can’t believe we get to team up with one of my favorite writers to bring Ellie and Joel’s journey to HBO”, kommenterar Druckmann själv på Twitter.

Neil Druckmann. Foto: Twitter

Bakom HBO-projektet ligger Sony Pictures Television i samarbete med PlayStation Productions som för första gången utvecklar en tv-serie.

Den första versionen av The Last of Us lanserades 2013 för Playstation 3. Utgångspunkten för överlevnadsspelet är att en pandemi för 20 år sedan slagit ut stora delar av mänskligheten. De som överlevt befinner sig i karantänzoner och utanför härjar blodtörstiga, smittade, hänsynslösa, laglösa människor. Överlevaren Joel får i uppdrag att smuggla ut tonåringen Ellie, som kan vara nyckeln till ett botemedel mot den smitta som orsakade pandemin. Tillsammans ger de sig i väg på en brutal resa västerut genom det postapokalyptiska USA. Craig Mazin har i en tweet lovat att Ellie kommer att vara gay även i tv-serien.

Inga skådespelare är castade än, men det hindrar inte Internet från att spekulera. Fansen drömmer om Hugh Jackman eller Nikolaj Coster-Waldau i rollen som Joel och vill helst se Ellen Page eller Kaitlyn Dever i rollen som Ellie. I tv-spelet görs rösterna av Troy Baker och Ashley Johnson.

The Last of Us Part II för Playstation 4 släpps den 29 maj. Hur mycket som hämtas därifrån återstår att se, men HBO-serien ska i huvudsak bygga på originalversionen av tv-spelet.