The Last of Us får grönt ljus av HBO

Planerna på att göra tv-serie av The Last of Us har fått grönt ljus. HBO har nu beställt en första säsong av serien från Chernobyl-skaparen Craig Mazin.

Det var i mars det blev känt att Chernobyl-skaparen Craig Mazin jobbar tillsammans med Neil Druckmann, den kreativa hjärnan bakom Playstation-spelet The Last of Us, på ett manus till en tv-serie om Joel och Ellie och deras postapokalyptiska kamp för överlevnad. Även Game of Thrones-producenten Carolyn Strauss är knuten till projektet.

Nu har HBO gett klartecken. “Craig och Neil är visionärer i en egen liga. Med dem vid rodret tillsammans med ojämförliga Carolyn Strauss är vi säkra på att den här serien kommer att tala till både die hard-fans och nykomlingar till den här sagan”, säger Francesca Orsi, executive vice president, HBO Programming, i ett uttalande.

I somras rapporterades att The Last of Us också skulle innebära en återförening för Craig Mazin och Johan Renck som tillsammans låg bakom den Emmy-belönade serien Chernobyl. Enligt The Hollywood Reporter var det då klart att svensken skulle stå för regin av pilotavsnittet. Om detta fortfarande gäller har inte bekräftats av HBO.

Tv-serien ska bygga på den första versionen av The Last of Us som lanserades 2013 för Playstation 3. Utgångspunkten är att en pandemi för 20 år sedan slagit ut stora delar av mänskligheten. De som överlevt befinner sig i karantänzoner och utanför härjar blodtörstiga, smittade, hänsynslösa, laglösa människor. Överlevaren Joel får i uppdrag att smuggla ut tonåringen Ellie, som kan vara nyckeln till ett botemedel mot den smitta som orsakade pandemin. Tillsammans ger de sig i väg på en stentuff resa västerut genom ett apokalyptiskt USA.