Premiärdatum för Mindhunter

Dags för en ny resa in i psyket hos seriemördare. Regissören David Fincher har avslöjat att Mindhunters andra säsong landar hos Netflix redan i augusti.

Det har gått nästan två år sedan Mindhunter hade premiär i oktober 2017, men när premiärdatumet äntligen offentliggörs så visar det sig ligga närmare än väntat. Den 16 augusti släpper Netflix den andra säsongen, avslöjade regissören David Fincher i det senaste avsnittet av podcasten The Treatment. Netflix har därefter bekräftat datumet.

Mindhunter bygger som många andra tv-serier på en litterär förlaga, boken Mind Hunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit. Den skrevs av Mark Olshaker ihop med den före detta agenten John E Douglas. Douglas var en av de första att utveckla tekniker och strategier för att jaga seriemördare och våldtäktsmän och har tidigare fungerat som inspiration för flera fiktiva karaktärer, som Jack Crawford i När lammen tystnar, Will Graham i Hannibal och Jason Gideon i Criminal Minds.

I tv-serien är det FBI-agenten Holden Ford (Jonathan Groff) som är baserad på John E Douglas. Kollegan Bill Tench (Holt McCallany) är i sin tur inspirerad av Robert K Ressler, en annan FBI-pionjär. De två FBI-agenterna tar tillsammans med psykologen Wendy Carr (Anna Torv) med tittarna på en otäck, nervkittlande och fascinerande resa in i seriemördarnas psyke. Huruvida även Lena Olin återvänder som Wendys partner Annaliese Stilman återstår dock att se.

Den första säsongens stora genombrott stod Cameron Britton för. Hans gestaltning av den intelligenta men obehaglige och skrämmande Edmund Kemper belönades med en Emmy-nominering. Britton har sedan dess synts i The Umbrella Academy, även det på Netflix.

Den andra säsongen av seriemördardramat utspelar sig några år efter det som hände i den första säsongen. Fokus ligger denna gång på de så kallade barnamorden i Atlanta, då 28 personer mördades mellan 1979 och 1981. Wayne Williams, som avtjänar ett livstidsstraff, kommer att ha en central roll. Polisen tror att han ensam svarade för 23 av morden. FBI kallas in i slutet av utredningen.

”Man skulle troligen kunna göra tre säsonger om the Atlanta Child Murders. Det är en stor, svepande och tragisk berättelse”, säger David Fincher i podcasten.

Mindhunter produceras av regissören David Fincher ihop med bland andra skådespelerskan Charlize Theron via hennes produktionsbolag. Den andra säsongen består av åtta avsnitt, två färre än den första.